Les conclusions de l’actuació d’ofici  de la síndica de greuges de Barcelona són clares. Maria Assumpció Vilà constata una manca de manteniment i mal estat de conservació de moltes de les estructures funeràries del cementiri de Montjuïc. A l’octubre la síndica va obrir una actuació d’ofici per investigar les causes de l’esfondrament de 144 nínxols. En aquests dos mesos s’ha posat en contacte amb nou famílies afectades per l’esfondrament.  En espera del que es pugui decidir als tribunals, Vilà apunta a una possible responsabilitat de l’Ajuntament i creu que les famílies afectades tenen dret a una indemnització per danys morals. 

Manca de manteniment i d’actuacions preventives

La síndica destaca la preocupació pel manteniment del recinte i denuncia deixadesa i un estat precari de conservació d’algunes construccions funeràries. En aquest sentit, qüestiona la vigència del Pla director del cementiri de l’any 2007 i anima a actualitzar-lo.  Aquesta normativa qualifica d’acceptable l’edificació afectada, però, segons Vilà, es tracta d’estructures dels anys 50 que, donat el pes, s’haurien d’haver reforçat. I més, tenint en compte que hi havia hagut infiltracions per la pluja i que l’orografia de la muntanya de Montjuïc és complexa. En la investigació, es recorda que dos dies abans de l’esfondrament es va detectar una esquerda i es qüestiona que llavors no s’avisés els Bombers.

Falta d’informació i transparència amb les famílies afectades

L’actuació oberta per la síndica conclou que l’actuació amb les famílies afectades per l’ensorrament no va ser l’adequada. Es critica que no se’ls va informar amb prou rigor i transparència i que no van poder estar presents en el trasllat de les restes òssies. Des de l’Ajuntament defensen que han complert els protocols de comunicació amb els familiars, que preveuen posar-se en contacte amb ells per telèfon. I recorden que el regidor de Presidència, Eloi Badia,s’ha reunit amb ells en diverses ocasions. Pel que fa al manteniment, recorden que entre 20017 i 2017 s’han invertit 10,2 M€ al cementiri de Montjuïc i expliquen que s’està treballant per actualitzar el pla director. Pel que fa a l’esfondrament, l’Ajuntament respon que l’informe de dos tècnics municipals ja va concloure que el sinistre no es podia preveure i que consideren que va ser fortuït sense possibilitat de detecció prèvia.