La síndica de greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, demana a l’Ajuntament que ampliï la xarxa de parcs infantils de la ciutat que ofereixen propostes inclusives per als infants amb diversitat funcional. La defensora de la ciutadania ha decidit actuar d’ofici i obrir una investigació sobre la situació actual dels parcs lúdics per a infants que hi ha arreu de Barcelona, amb la finalitat de detectar-ne les mancances i necessitats. La investigació se centrarà, entre altres àmbits, en el grau d’implementació d’aquests tipus de jocs en el Pla del joc a l’espai públic de Barcelona amb l’horitzó del 2030, que l’Ajuntament va anunciar el 2019.
Vilà recorda que els espais de joc infantil han de tenir en compte criteris d’accessibilitat física, cognitiva i comunicativa i que també han de disposar d’elements de joc certificats com a inclusius, que permetin als infants amb diversitat funcional gaudir-ne com ho fan la resta de nens i nenes.
La infraestructura de la ciutat “no és prou diversa”
L’oficina de la síndica ha fet un mapa de l’estat de la qüestió actual. Ha comptabilitzat 902 àrees de joc i espais lúdics a la ciutat, dels quals només cinc tenen tots els elements d’inclusió universal, 10 són plenament accessibles i 22 disposen d’algun element d’inclusió universal. A partir d’aquestes xifres, Maria Assumpció Vilà conclou que “és evident que la infraestructura lúdica de la ciutat no és prou diversa per oferir propostes inclusives per a la infància de Barcelona”.
El detonant: la queixa d’una família l’any 2016
L’actuació d’ofici s’ha activat arran de la queixa d’una família que l’any 2016 va denunciar a la síndica el dèficit de parcs infantils on el seu fill amb diversitat funcional podia jugar amb normalitat. La família va presentar una instància sobre la qüestió a l’Ajuntament, que segons la síndica no va tenir resposta. Tres anys més tard, segons la sindicatura, la situació dels parcs infantils inclusius segueix igual i no ha millorat.
La regidora de Salut admet que “s’ha d’avançar”
La qüestió de les àrees de joc infantil accessibles i inclusives va tenir protagonisme aquesta setmana a la Comissió de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona. S’hi va presentar un informe municipal segons el qual en les 10 àrees de joc infantil adaptades que hi ha a la ciutat s’han “detectat diferents mancances”, com per exemple que no estan situades a les zones amb més població infantil amb discapacitat. L’informe també apunta que les àrees de jocs que es construeixin o rehabilitin haurien de disposar de paviment per a la mobilitat autònoma i segura, amb una comprensió i orientació correctes de l’espai i amb jocs que permetin la utilització per part de tots els nens i la interacció entre ells.
En la mateixa comissió, la regidora de Salut, Gemma Tarafa, va admetre que “s’ha d’avançar” en aquest aspecte i que la ciutat té un dèficit històric de parcs adaptats. Segons un informe de l’Ajuntament elaborat el 2016, només un 1,73 % dels nens amb discapacitat d’entre zero i cinc anys de Barcelona tenen a menys de cinc minuts de casa una àrea de joc infantil accessible.