El Síndic de Greuges de Barcelona, David Bondia, ha visitat aquest dimarts l’activista musulmà Mohamed Said Badaoui, tancat al CIE de la Zona Franca des de fa 11 dies i per un període màxim de 60 dies. Té una ordre d’expulsió del Ministeri d’Interior qui l’acusa d’haver-se radicalitzat difonent postulats jihadistes. Badaoui acusa la policia espanyola de no haver aportat “cap prova” de les acusacions que li atribueixen en l’ordre d’expulsió que té pendent. Bondia ha explicat que durà el cas al Defensor del Pueblo i a la Delegació del Govern perquè l’activista pugui tenir un judici just.

Mohamed Said Badaoui
Mohamed Said Badaoui

Bondia ha afirmat que Badaoui està ben tractat i en un mòdul sol, tal com ell mateix va demanar. I ha afegit que el seu cas s’ha d’estudiar bé perquè és una persona amb 30 anys d’arrelament a Reus i no hi ha risc de fuga per la presència de la seva família a la població tarragonina. De fet, ell és president d’una associació per la defensa dels drets de la comunitat musulmana a Reus.

En paral·lel, fa uns dies, la junta de portaveus del Parlament va aprovar una declaració per mostrar-li suport. Van votar a favor ERC, Junts, la CUP i els comuns. Diverses entitats consideren que l’ordre d’expulsió és un cas de racisme institucional. I segons Badaoui, el procés d’expulsió va començar quan va demanar la nacionalitat espanyola.

La Policia Nacional li va denegar la petició de nacionalitat

El cas de Said Badaoui es remunta al mes de juny passat, quan va veure que la policia li havia denegat la petició de la nacionalitat al·legant que era “una persona radicalitzada”. Dos mesos després, el 5 d’agost, va rebre una notificació conforme s’iniciava un procediment administratiu d’expulsió “per persones migrants que suposen un perill per la seguretat nacional”. Tot plegat es justificava a través d’opinions “sobre l’activisme, les opinions i les intencions” de Said Badaoui com a president de l’Adedcom.

Després de presentar al·legacions en dues ocasions, en la darrera, sosté que ja no li han respost i, per això, no descarta que es pugui dur a terme l’expulsió en el moment en que se signi l’ordre. “Fa dues setmanes que no estic per casa, no confio que l’administració faci justícia, va en contra meu”, ha apuntat.