El districte de Sant Martí concentra 14 de les 43 parades de castanyes que hi ha a la ciutat, i moltes es troben als carrers de Rogent i de la Sèquia Comtal, a tocar del Mercat del Clot. És habitual que en aquesta zona s’hi concentrin moltes parades de castanyes i, de fet, una veïna apunta que altres anys, coincidint amb la pandèmia, fins i tot n’hi havia hagut més. Tot i això, comenta: “Potser és un pèl excessiu”.
betevé ha pogut conversar amb alguns dels paradistes i la casuística és variada: mentre que algunes parades hi són de tota la vida —alguna fa 60 anys que és al barri— d’altres s’estrenen aquest any. Però la calor inusual d’aquest mes d’octubre ha fet que no sigui un any favorable i les vendes de castanyes han baixat, segons expliquen els paradistes. De fet, aquest dilluns al vespre, el dia que més castanyes i moniatos se solen vendre, a l’entorn del Mercat del Clot només es veien cues en algunes de les parades més antigues del barri.
La Pastisseria Carrió duplica la feina
En algunes pastisseries aquest dilluns també s’han vist cues per comprar panellets. És el cas de la Pastisseria Carrió, de Gràcia, que després de guanyar el premi del millor panellet de pinyons ha doblat la feina per la festa de la castanyada. De fet, en aquesta pastisseria ja han notat la gran afluència de clients des de dies abans de la festa de Tots Sants. Anna Carrió, dependenta de la pastisseria, explica que en previsió d’aquest increment han canviat el format i han substituït la venda a granel de panellets per capses, de diferents mides i varietats, amb un preu tancat. Així, diu, s’evita que es facin cues molt llargues.
A les pastisseries també els ha afectat la inflació i el Gremi de Pastissers de Barcelona calcula que han hagut d’apujar els preus fins a un 3 %.
La castanyada també ha conviscut, un any més, amb la tradició anglosaxona de Halloween i a la ciutat ja fa dies que hi ha propostes en aquest sentit, com les activitats del Poble Espanyol i el túnel del terror a la Trinitat Vella.