El síndic de greuges ha posat en el punt de mira els passos que ha fet fins ara la fiscalia i el Tribunal Superior de Justícia per respondre a la convocatòria del referèndum. Rafel Ribó assegura que s’ha actuat fora de la legalitat i que el ministeri públic s’ha extralimitat en les seves funcions. Ribó diu que la fiscalia no té les competències per ordenar o permetre que el Ministeri de l’Interior pugui atribuir-se la coordinació del dispositiu de seguretat dels Mossos d’Esquadra en relació amb l’1-O i que això correspon a la conselleria d’Interior.

Ho ha dit en una compareixença breu, durant la qual també ha carregat contra l’ordre de  tancament de pàgines web sobre l’1-O. Ribó creu que això suposa atemptar contra drets fonamentals bàsics, com la llibertat d’expressió. El síndic denuncia opacitat en moltes de les actuacions de la fiscalia, ja que en molts casos, diu, no van acompanyades d’una ordre judicial explícita.

El síndic de greuges ha actuat d’ofici, ja que de moment no ha rebut cap queixa directa de ciutadans o institucions sobre les actuacions de la fiscalia. Fa uns dies Ribó ja va denunciar que la fiscalia cités a declarar més de 700 alcaldes de tot Catalunya per donar suport al referèndum.