La carta es va presentar aquest dilluns, abans que el número tres dels Mossos i responsable de la Comissaria Superior de Coordinació Territorial, Ferran López, participés en la primera reunió de coordinació policial a la Delegació del Govern a Catalunya. L’escrit, de cinc pàgines i signat pel major, Josep Lluís Trapero, es dirigeix al fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, que aquest dissabte va comunicar a tots els cossos policials, inclosos els Mossos d’Esquadra, que la coordinació dels dispositius per impedir el referèndum de l’1 d’octubre l’exercirà el Gabinet de Coordinació i Estudis de al Secretaria d’Estat de Seguretat, Diego Pérez de los Cobos, que és coronel de la Guàrdia Civil. El major esgrimeix dos arguments i insta la fiscalia que convoqui la Junta de Seguretat de Catalunya, cosa que el Ministeri de l’Interior ja ha rebutjat.

“El cos policial ha complert escrupolosament i en tot moment els requeriments de la fiscalia”

El major assegura que el cos ha fet cas de les instruccions de la fiscalia, ja que els va comunicar “les diligències realitzades en relació amb els ajuntaments que donen suport al referèndum, campanya institucional, sindicatures electorals, pàgines web, sorteig de les meses electorals i actes anunciats com de campanya electoral”. També els van detallar quin era el Pla d’actuació dels Mossos per impedir el referèndum. Per això, Trapero es mostra convençut que han complert “escrupolosament i en tot moment” les ordres de la fiscalia i considera que el fet que l’Estat vulgui agafar el comandament dels Mossos de cara a l’1 d’octubre “afecta la professionalitat i prestigi del cos”.

La directriu entra en col·lisió amb la llei de forces i cossos de seguretat

El segon argument el fonamenta jurídicament. Considera que la directriu del ministeri públic entra en col·lisió amb la Llei orgànica 2/1986 de forces i cossos de seguretat, “la qual atribueix de manera expressa a la Junta de Seguretat les funcions de coordinació” a Catalunya. Per això, insta la fiscalia que convoqui la Comissió de Coordinació Policial de Catalunya, ja que és l’òrgan “fonamental que gestiona, en l’àmbit de Catalunya, l’intercanvi d’informació i la coordinació operativa”.

 

El fiscal Romero de Tejada podria respondre les peticions dels Mossos d’Esquadra en la reunió que hi ha convocada a la Fiscalia Superior de Catalunya aquest dimecres amb la resta de cossos policials. A diferència d’aquest dilluns a la Delegació del Govern a Catalunya, sí que hi assistirà el major, Josep Lluís Trapero.