En una instrucció, la fiscalia ordena que, a més d’identificar el responsable de cada centre, se’n faci constar el càrrec i la data de nomenament. Segons estableix el ministeri públic, els agents també els hauran de requerir que entreguin tota la documentació que tinguin vinculada amb l’1-O i, en cas que hi hagi algun tipus de material per al referèndum a les instal·lacions, l’hauran de requisar.

D’altra banda, la policia catalana haurà d’advertir-los que lliurar les claus o els codis de seguretat dels recintes “podrà ser considerat un acte de col·laboració en els delictes de desobediència, prevaricació i malversació de diner públic, la qual cosa dona lloc a responsabilitat penal i civil per aquestes infraccions”. I, en la mateixa línia, també els hauran d’informar que han d’impedir que els locals s’obrin sense la seva autorització i que estan obligats a denunciar “la presència al seu centre de persones alienes”.

La instrucció de la fiscalia també explicita que cap comunicació administrativa no els eximeix dels delictes derivats de l’organització del referèndum. I finalment el fiscal ordena als Mossos que remarquin als responsables dels centres que “qualsevol tipus d’amenaça, coacció o pressió per cedir el control del local per qualsevol autoritat, funcionari o particular ha de ser posat en coneixement de la fiscalia immediatament”.