Alguns ho tenen clar... JULIÁN CASADO "En el marrón van los restos de comida y todo lo orgánico." ÈTICA BAGUÉ "La fruita, la closca dels ous, els taps de suro..." Però des que es van instal·lar els contenidors de matèria orgànica, el 2010, Barcelona és de les ciutats que pitjor recicla aquest tipus de residus. L'Ajuntament posarà els veïns de les Corts a prova amb dues mesures noves. CARLOS VÁZQUEZ, cap de Gestió de Residus de l'Ajuntament de Barcelona "El barri de les Corts és molt homogeni en el comportament. La gent sempre ho fa igual de bé o igual de malament, per això ens va bé analitzar-lo, perquè és fàcil comparar-ne els resultats." La primera mesura va ser enviar una carta als veïns i fer una campanya amb informadors. La segona, va ser dividir el barri en dues zones. En una, hi han canviat la ubicació dels contenidors per situar-los al costat dels de recollida selectiva. MARIA CARMEN CABUÉ "A mi me gustaría que estuvieran juntos porque sino tiro una cosa aquí y luego tengo que cruzar la calle y tirarlo allí." LOLA PAVÓN "Ara el tinc més lluny de casa... crec que n'hi hauria d'haver més". A l'altra zona, hi han canviat la boca del contenidor per fer-la més petita. CARLOS VÁZQUEZ, cap de Gestió de Residus de l'Ajuntament de Barcelona "Hi ha gent que no vol reciclar i espatlla la recollida perquè com que el contenidor d'orgànica té la boca gran vénen i tiren qualsevol cosa. El que volem és posar-los-ho més difícil però sense que sigui una barrera per als que ho fan bé." L'objectiu és millorar la qualitat dels residus perquè sigui més fàcil i més barat tractar-los. La primera fase de la prova acabarà a l'agost. Llavors combinaran les dues mesures a cada zona durant tres mesos més, n'analitzaran els resultats, les queixes i valoraran si val la pena aplicar-ho a la resta de la ciutat.

La prova pilot va començar el 29 d’abril i està composta per dues fases. Per dur-la a terme han dividit el barri en dues zones. Fins a l’agost, en una banda, hi han modificat la boca dels contenidors i, en l’altra, n’han canviat la ubicació. Quan comenci la segona fase combinaran les dues mesures a cada zona, i així podran veure’n els resultats individualment i en conjunt.

Els objectius de la prova són facilitar el tractament de la recollida de fracció orgànica, dificultar que les persones que no reciclen llencin bosses sense els residus separats al contenidor marró i augmentar el retorn econòmic del cànon de l’abocament. Per això, compararan els resultats de les recollides abans de la prova i en cada una de les fases, observaran les característiques dels residus, el nombre de bosses i les queixes dels ciutadans.