Passa desapercebut, però en aquest racó tranquil de Montjuïc hi ha l'únic monument armeni de Barcelona. És un jachkar, una creu de pedra sagrada. NARINE AYVAZYAN, representant de l'Asociación Amigos de Armenia "El autor lo esculpió en Armenia y lo trasladaron hasta España. El jachkar es el símbolo de la cultura armenia. La composición artística del 'jackhar' está basada en la Bíblia y representa la historia y la cultura armenia." Fa prop d'un segle un milió i mig d'armenis van ser assassinats pels turcs. A partir del genocidi s'han dispersat per tot el món, però allà on van guarden un racó per a la seva cultura. "Hay una gran variedad de monumentos de este tipo, los jackhares, que estan dispersados por todo el mundo. Vayan donde vayan los armenios sempre crean un rinconcito sagrado al aire libre y aquí también intentamos hacerlo y lo logramos. La cruz simboliza la resurrección de Jesucristo y este es el monte gorgotá en la parte inferior donde cruzificaron a Jesucristo y aquí la cruz florecida que simboliza la fecundidad." A Espanya hi ha uns 50.000 armenis, la majoria dels quals viuen a Catalunya. L'Ajuntament va inaugurar aquest monòlit l'any 2009 i entre tants símbols n'amaga un que els armenis creuen que és el que ha de quedar més clar a tots els catalans. "Lo más importante són los dos altares con la palomas dentro que simbolizan la amistad entre Catalunya y Armenia y las buenas relaciones que vamos a tener en el futuro con este país."

Els jachkars són creus de pedra procedents d’Armènia i carregades de simbologia cristiana. Les comunitats armènies dispersades pel món acostumen a erigir-ne una a cada ciutat on van. A Barcelona n’hi ha una a Montjuïc, a tocar del Museu Olímpic de l’Esport. Es va instal·lar el 2009 a instància de l’Asociación Amigos de Armenia.

L’Asociación Amigos de Armenia a la ciutat explica que la de Montjuïc és una de les moltes creus jachkar repartides per la diàspora del poble armeni. Recorden el genocidi turc de 1915, en què es calcula que van perdre la vida 1.500.000 persones. Un genocidi que hi ha països, com l’Estat espanyol, que no han reconegut oficialment. Més enllà d’aquest fet, els armenis residents a Catalunya expliquen que la creu serveix per refermar els llaços d’amistat entre els dos països.