El nou model de zoològic que planteja la plataforma —que va iniciar la recollida de firmes fa menys de tres mesos—prioritza el benestar dels animals i la conservació dels seus hàbitats naturals. Afirmen que volen deixar enrere la visió mercantilista dels animals i apostar per la reintroducció i conservació de les espècies al seu espai natural.

Aquesta voluntat, de fet, també és la que es busca des del govern municipal amb el nou model de zoo presentat ara fa tres mesos. Des de l’Ajuntament volen treballar perquè l’equipament tingui especial protecció per als animals autòctons i en perill d’extinció. Malgrat que ZOOXXI segueix les mateixes línies mestres de treball, pretenen també que el zoològic s’expliqui més de portes enfora a la ciutadania i que es treballi per tornar els animals al seu entorn habitual.

Primera iniciativa ciutadana a l’Ajuntament

La iniciativa ciutadana que ha entrat a tràmit ZOOXXI és la primera amb la qual l’Ajuntament treballarà una proposta vinguda dels barcelonins, ja que la ciutat encara no té cap normativa que permeti fer propostes per ser tractades al plenari.

Tot i això, però, l’Ajuntament està treballant en el reglament, que es preveu poder aprovar al plenari del setembre, perquè els barcelonins i les entitats puguin fer propostes similars, com si es tractés d’una ILP com les que ja es poden entrar al Parlament. Per això, aquesta iniciativa ha servit també per acabar de conformar alguns dels punts de la normativa.