Jornada de nervis per als estudiants que aquest dimarts han començat a examinar-se de les proves d’accés a la universitat (PAU). Fins dijous, prop de 34.000 alumnes posen a prova tota la feina feta durant el curs i el resultat és important, perquè la nota que tinguin computarà -juntament amb la mitjana del batxillerat- en la nota final d’accés a la universitat. Aquest curs, el nombre d’alumnes que s’hi presenten és un 5,6 % més alt que l’any passat. Al Barcelonès faran els exàmens 8.908 alumnes, gairebé els mateixos que l’any passat.

A triar entre un text de Lorca i un de Hariri

Al Campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra, a mesura que hi arribaven, els alumnes han buscat en les llistes penjades als panells informatius l’aula on havien de fer l’examen. La primera prova que han fet ha estat la de llengua castellana. Els estudiants han hagut de triar entre dues opcions i respondre algunes preguntes: un text de ‘La casa de Bernarda Alba’, de Federico García Lorca, i un altre de l’obra ‘De animales a dioses’, de Yuval Noah Harari. Els qui han escollit Lorca han hagut de respondre sobre quines característiques de la llengua utilitzava l’autor en els diàlegs del text. I en el fragment de Harari, als estudiants se’ls ha preguntat sobre si hi ha igualtat entre dones i homes avui.

‘Terra baixa’ i ‘La plaça del Diamant’, a examen

La segona matèria obligatòria de la qual s’han examinat els alumnes ha estat la de català. Els estudiants han hagut de respondre entre verdader o fals sobre l’obra ‘Terra baixa’, d’Àngel Guimerà, i ‘La plaça del Diamant’, de Mercè Rodoreda. Alguns alumnes han sortit de la prova satisfets. Han explicat que han trobat les preguntes fàcils perquè els temes són els mateixos que han tractat durant el curs. En canvi, els estudiants s’han mostrat nerviosos amb la prova d’història -que és obligatòria- perquè és una assignatura que conté molt temari.

Les assignatures d’especialització, en torn de tarda

Durant el matí els alumnes se centren a fer els exàmens de les matèries comunes, però en horari de tarda els estudiants s’han enfrontat a les proves específiques del seu itinerari de batxillerat, en dos torns diferents. La tarda de dilluns, els primers exàmens d’especialització han estat els d’economia, història de la filosofia, química, anàlisi musical, dibuix tècnic i literatura castellana.

Molts ja fa setmanes que es preparen per a les PAU, tot i que els últims dies els han servit per fer l’últim esprint d’estudi. La majoria ha acabat el batxillerat, tot i que també hi ha estudiants de matrícula lliure -procedents de batxillerat d’altres anys- o bé provinents de cicles formatius de grau superior.

La selectivitat es divideix en dues fases. D’una banda, hi ha la fase general -obligatòria- amb cinc exàmens i amb un valor del 40 % que s’afegeix a la qualificació del batxillerat, que pondera el 60 %; com a màxim es poden obtenir 10 punts. Les matèries d’aquesta fase són llengua catalana, llengua castellana, història i llengua estrangera. També s’hi inclou una assignatura a escollir entre matemàtiques, matemàtiques aplicades a les ciències socials, llatí o fonaments de les arts.

Els qui aspirin a millorar nota, poden també presentar-se a la fase específica. És voluntària i els estudiants poden fer com a màxim tres exàmens d’entre 22 assignatures, dels quals es triaran les dues millors notes. La via específica permet en el millor dels casos afegir quatre punts extres; és a dir, els alumnes que s’avaluen de les dues fases poden arribar a obtenir 14 punts.

La novetat principal d’aquest any és que història de la filosofia deixa de ser obligatòria per a tots els alumnes i passa a formar part de la fase específica. Una altra novetat és la reserva de places a tots els graus universitaris per a estudiants del col·lectiu gitano.

Les notes es podran consultar a partir del 27 de juny a través d’internet.