De planetes i estels se’n poden observar en major o menor mesura al llarg de tot l’any, però la suavitat tèrmica de l’estiu – i les vacances- fa que sigui sovint durant l’estació càlida quan més ens fixem en el cel nocturn. Els Pirineus i les zones elevades de l’interior són àrees especialment indicades per a l’observació astronòmica, perquè hi ha poca contaminació lumínica i més transparència de l’aire.
Aquests dies els aficionats a l’astronomia tenen l’al·licient de contemplar diversos planetes a ull nu. La seva lluminositat intensa fa que també puguin observar-se des de zones urbanes, fins i tot des de la ciutat Barcelona.
La Lluna, un referent per localitzar els planetes
La Lluna, que ha estat totalment plena dijous 28 de juny a les 6.54 h, servirà de referent per a la identificació planetària. La Lluna sortirà dijous al vespre pel sud-est, poc desprès de la posta de sol, i ho farà relativament pròxima a Saturn, a la seva dreta. Júpiter es veurà també perfectament a ull nu des del crepuscle, molt brillant i situat cap al sud en aquell instant. Venus es podrà contemplar durant poques hores després de la posta de sol, mirant cap a ponent.
Mart, el planeta vermell, s’hi afegirà pels volts de la mitjanit des del sud-est. Convé recordar que aquest és l’estiu de Mart, ja que enguany s’acostarà físicament molt a la Terra. Des de l’any 2003 que la Terra i Mart no s’aproximaven tant. El planeta vermell es podrà observar especialment lluent i amb les característiques tonalitats ataronjades.
De matinada, aquells qui vagin cap a la feina o tornin tard a casa, podran contemplar encara perfectament Saturn, la Lluna i Mart.
Segons els experts, els anells de Saturn es poden arribar a observar fins i tot sense un telescopi, amb uns bons binocles:
Saturn està aquestes nits ideal per a atacar-lo amb tot el que tinguem. Amb uns bons prismàtics ja podem notar que no és rodó (efecte dels anells). I amb un telecopi petit ja els podem distingir. Amb instruments més potents és possible fer fotos com la de l’any passat pic.twitter.com/g1th7I3tmW
— Joan Anton Català (@estelsiplanetes) 27 de junio de 2018
Mart i la Lluna, a tocar, diumenge
Saturn
s’anirà allunyant aparentment de la Lluna al llarg de les pròximes nits, es veurà cada cop més cap a la dreta i, per contra, Mart s’hi acostarà aparentment cada dia una mica més des de l’esquerra. Independentment, Júpiter continuarà observant-se perfectament durant les primeres hores de la nit.
Si dijous era Saturn el planeta que s’observava a tocar de la Lluna, la nit de dissabte, 30 de juny, a diumenge, 1 de juliol, serà Mart el que estarà al seu costat.
La Lluna amb Saturn i Mart les properes nits
Atenció amb Mart: cada dia que passi brillarà més, de color ataronjat intens pic.twitter.com/LM8ZcJfuwW— Joan Anton Català (@estelsiplanetes) 25 de junio de 2018
Nits serenes a partir de divendres
Els núvols podrien dificultar la visió planetària bàsicament a primeres hores de la nit de dijous a divendres. El cel s’anirà aclarint abans de la matinada de divendres, 29, i es preveu que es mantingui poc ennuvolat a partir de llavors.
El cap de setmana que donarà la benvinguda al juliol serà, per tant, un bon moment per a l’observació astronòmica, no tan sols a Barcelona sinó arreu del país. El sol i la calor seran protagonistes i no s’esperen tempestes de tarda cap als Pirineus aquest cap de setmana.