Després de setmanes de manifestacions i protestes contra les reduccions de sou i de dotacions de personal que els va imposar el Departament de Justícia, el 2 de desembre de 2011 uns 300 funcionaris de presons es van concentrar de bon matí al voltant de la Model i van bloquejar-ne les tres portes. Els seus companys del torn de nit van haver d’allargar la jornada fins prop de les quatre de la tarda i els del torn de matí no hi van entrar. Tampoc no va sortir cap furgoneta de la presó durant tot el matí, malgrat que alguns presos havien d’anar a declarar a la Ciutat de la Justícia. La situació no es va resoldre fins que, a les 16 h, els Mossos d’Esquadra van aconseguir dissoldre la protesta i els funcionaris del torn de tarda van entrar a rellevar els de la nit.

La Direcció General dels Serveis Penitenciaris va alertar que s’havia creat una situació molt perillosa tant per a la seguretat dels interns com per a la dels mateixos treballadors. La Generalitat va anunciar que denunciaria els fets, però finalment ho va fer la fiscalia. Segons la denúncia del fiscal, el nombre de funcionaris que es van quedar dins la presó no garantia la seguretat del centre, amb més de 1.500 interns, que van haver d’estar tancats a les cel·les, sense comunicacions amb familiars ni advocats. Els tallers i activitats d’aquell dia també es van haver de suspendre.

El fiscal acusava els treballadors i sindicalistes dels delictes de coaccions, abandonament de servei públic, denegació d’auxili a l’Administració de Justícia i imposició de privacions indegudes als interns. El jutge ha acordat el sobreseïment provisional del cas perquè considera que, durant la protesta, la presó romania oberta i custodiada.

Les protestes dels funcionaris de presons van continuar després d’aquests incidents. Durant les setmanes següents, també es van bloquejar els accessos a les presons de Can Brians i Quatre Camins. Però finalment Serveis Penitenciaris i els sindicats van tornar a seure a negociar un acord per minimitzar les retallades que inicialment havia plantejat el Departament de Justícia.