A partir d’aquest dimecres la Eribulina forma part dels medicaments a què tothom té accés a través del sistema públic de salut.

El doctor Javier Cortés, cap de la Unitat de Càncer de Mama del Vall d’Ebron, s’ha mostrat orgullós de l’equip de 10 oncòlegs, que es troben sota el comandament del cap de Servei, Josep Tabernero. Ells han estat els responsables dels assajos clínics que han demostrat que l’Eribulina és un fàrmac molt beneficiós per a les afectades per càncer de mama, especialment les que ja estan en una fase molt avançada de la malaltia. Es va demostrar que l’Eribulina podia allargar un 20% la vida de les pacients, fins i tot les que tenien metàstasi. Per això, diu Cortés, és molt important que ja sigui una realitat que es pugui utilitzar. Admet que s’estan fent més assajos per tal que l’Eribulina pugui aplicar-se en el tractament de més pacients, amb un càncer més incipient.

Cortés explica que ja fa dos anys que es van fer els assajos i els resultats positius van motivar que altres països el comencessin a comercialitzar. De fet, apunta que el descobriment d’aquest fàrmac és el més important de la darrera dècada en l’estudi del càncer de mama.

L’Eribulina se subministra com a tractament de quimioteràpia, que segons els doctor segueix sent l’eix vertebral del tractament de càncer de mama.

Els beneficis de l’Eribulina són que es pot subministrar de forma ràpida, amb tan sols cinc o 10 minuts, sense necessitat de cap tractament previ. Té molt bona tolerància i només pot desencadenar fatiga i neurotoxicitat, és a dir, sensació de formigueig a les mans i als peus.

La doctora Enriqueta Felip, cap de de la Unitat de Càncer de Pulmó del Vall d’Hebron, també ha aplicat Eribulina en alguns dels assajos que duu a terme, però, de moment, encara estan en fase d’estudi.

L’Eribulina és un fàrmac que s’obté a partir d’una esponja marina que es troba al mar del Japó i pot ajudar el miler de casos nous que es detecten cada any a Catalunya de càncer de mama. Es calcula que pot beneficiar, a tot l’Estat, entre 6.000 i 8.000 pacients.