L’Hospital Sant Joan de Déu estrena una unitat per millorar la detecció de les seqüeles cardíaques dels infants que han patit càncer infantil. Un 80 % dels nens i adolescents amb càncer sobreviuen, però tenen fins a cinc cops més risc de desenvolupar una malatia cardiovascular, sobretot pels tractaments oncològics. Ara, aquest centre impulsa un espai per avaluar l’estat cardiovascular dels menors quan els fan el diagnòstic i en fa un seguiment per avançar en la prevenció dels possibles danys provocats. Una detecció que es fa a través de nous marcadors i tècniques d’imatge que permeten anar veient les afectacions al cor.
Aquesta unitat conjunta de l’Àrea d’Oncologia i del Servei de Cardiologia de Sant Joan de Déu està millorant els mètodes de diagnòstic, ja sigui a través d’anàlisis de sang o de proves d’imatge per detectar possibles anomalies en el cor.
Recerca per millorar el diagnòstic precoç cardiovascular
En aquesta línia, el primer treball de recerca que ha iniciat la unitat té com a objectiu identificar precoçment quins infants i adolescents presenten un perfil de risc cardiovascular. Per això, abans d’iniciar el tractament, extreuen una mostra de sang als infants que participen en l’assaig per fer un estudi de metabolòmica. El seguiment inclou també electrocardiogrames, ecografies i proves d’esforç periòdicament per veure possibles animalies. Tot plegat, amb l’objectiu de detectar qualsevol anomalia al més aviat possible.
La feina de recerca recopilarà dades dels pacients en els propers mesos per poder disposar d’uns primers resultats de la investigació el segon semestre del 2022. Els objectius els han fet públics aquest 15 de febrer, Dia Mundial del Càncer Infantil.