L’Hospital Sant Joan de Déu ha tractat un infant de sis anys malalt de leucèmia amb CAR-T, una teràpia que, en els pacients pediàtrics, només s’havia utilitzat en la sanitat privada. L’Álvaro, el nen que ha superat amb èxit el tractament, va ser diagnosticat amb leucèmia limfoblàstica aguda quan tenia 23 mesos. Fins ara, havia rebut quimioteràpia i li havien fet un trasplantament al moll de l’os, però cap de les dues intervencions no li havia curat la malaltia. La immunoteràpia CAR-T, aplicada sota el Sistema Nacional de Salut, ha permès que l’Álvaro ja pugui fer vida normal.
La teràpia CAR-T, innovadora i revolucionària
Segons els metges, aquesta és una teràpia que canviarà el paradigma en el tractament del càncer infantil. El director mèdic de l’Hospital Sant Joan de Déu, Miquel Pons, destaca que la CAR-T és una “revolució pels resultats obtinguts fins ara”. S’utilitza un mètode personalitzat molt innovador, que consisteix a reprogramar cèl·lules del pacient contra la leucèmia perquè el mateix sistema immunitari ataqui la malaltia. Es tracta d’una teràpia molt efectiva en els casos que fins ara no tenien una alternativa amb els tractaments convencionals. A més, la CAR-T, a diferència dels altres mitjans per combatre la leucèmia, millora les possibilitats de resposta i afegeix qualitat de vida.
El cas de l’Álvaro demostra com, tot i el tractament, ja pot fer vida normal. Fa dos mesos que el va rebre i des del mes passat ja va al col·legi. En altres casos, hauria d’estar molt més protegit per prevenir possibles infeccions. La mare de l’Álvaro, la Marina, celebra que els hagin donat el permís per fer vida normal plena: l’alta representa poder “anar a l’escola, fer activitats extraescolars, anar a aniversaris, incorporar-me a treballar i gaudir de la vida”.