(ACN/Redacció) El Ministeri de Sanitat estudia implementar la baixa automàtica de tres dies per rebaixar la saturació a l’atenció primària arran de l’augment dels contagis per virus respiratoris de les últimes setmanes. En una entrevista a Onda Cero aquest dilluns, la ministra de Sanitat, Mónica García, ha explicat que la mesura està pensada perquè els treballadors puguin justificar una malaltia “lleu” mitjançant una “declaració responsable” quan es comencen a tenir els primers símptomes, per tal de “no burocratitzar i col·lapsar més” els centres sanitaris. García ha defensat que la mesura “és eficaç”, alhora que es tracta d’una “demanda històrica” de l’atenció primària que en altres països ja l’han implementada.

En aquest sentit, la ministra ha qüestionat que, durant els primers símptomes de la malaltia, es digui que “no és necessari anar al metge i, tanmateix, s’obligui a anar a buscar una baixa” al centre sanitari.

Ara bé, la ministra ha reconegut que s’està revisant aquesta qüestió: “S’està estudiant perquè no depèn només de Sanitat, ho estem mirant també amb el Ministeri de Seguretat Social”.

Salut demana a Sanitat que implanti la baixa automàtica

Precisament aquest dilluns al matí, el conseller de Salut s’ha referit a la mesura i ha demanat a l’Estat que instauri la baixa automàtica per alleugerir la tensió assistencial que hi ha als CAP. El Col·legi Oficial de Metges de Barcelona i el sindicat Metges de Catalunya també són partidaris d’habilitar aquesta via per evitar la saturació dels centres sanitaris.

Es tracta d’una mesura que ja es va aplicar durant la pandèmia de la covid.