El conseller de Salut, Manel Balcells, ha afirmat que demanarà al Ministeri de Sanitat implantar les baixes automàtiques per la imminent arribada del pic de la grip, “previst aquesta setmana o la vinent”. Balcells ho ha anunciat en una entrevista a ‘Els matins’ i ha defensat la mesura, que va funcionar durant la covid i que fa uns dies va demanar també el sindicat Metges de Catalunya per descongestionar les urgències.

Balcells ha explicat que es necessita la cobertura legal de l’Estat per fer les baixes automàtiques i ha admès que “costarà”. La conselleria plantejarà aquesta opció aquest dilluns a la reunió del Consell Interterritorial de Salut i també ho traslladarà el mateix Balcells en la trobada prevista amb la ministra de Sanitat el 2 de febrer.

Previsió de visites per a dimarts

El titular de Salut ha explicat també que aquest dimarts s’esperen unes 10.000 visites a les urgències dels hospitals i centres d’atenció primària a causa del pic de l’epidèmia de virus respiratoris com la grip, la covid i el rinovirus.

La ministra de Sanitat, partidària de la mesura

El Ministeri de Sanitat ja ha reaccionat a la demanda de Salut de les baixes automàtiques. En una entrevista a Onda Cero aquest dilluns, la ministra de Sanitat, Mónica García, ha assegurat que estudiaran la baixa automàtica de tres dies per rebaixar la saturació a l’atenció primària. García ha explicat que la mesura està pensada perquè els treballadors puguin justificar una malaltia “lleu” mitjançant una “declaració responsable” quan se’n comencen a tenir els primers símptomes, per no “burocratitzar i col·lapsar més” els centres sanitaris. García ha defensat que la baixa automàtica “és eficaç”, alhora que es tracta d’una “demanda històrica” de l’atenció primària, que en altres països ja l’han implementada.

Mascaretes obligatòries al CAP i hospitals, aquest dimarts

Sobre les mascaretes, també n’ha parlat i ha dit que la protecció serà obligatòria de forma oficial a partir d’aquest dimarts, quan se signi en el Consell Executiu de la Generalitat. La mesura s’implanta arran de l’important increment dels virus respiratoris —grip i covid— de les últimes setmanes. Aquest augment significatiu ha omplert els serveis d’urgències. Tot i que Balcells ha dit que “no hi ha hagut col·lapse en cap centre”, el sistema està tensionat pels casos de grip.

“Val la pena vacunar-se”

Balcells s’ha referit a la vacuna de la grip i la covid i ha assegurat que no ha arribat al 50 % de la població a qui va destinada. El conseller ho atribueix a un “relaxament de la gent després de la covid”. “Val la pena vacunar-se perquè dos terços de la població dels que ingressen a l’hospital no s’han vacunat”, ha reblat.