“Aquest no és el moment”. L’investigador de la Universitat de Leicester i membre del Consell Científic Assessor, Salvador Macip, considera que eliminar les quarantenes i la flexibilització del protocol de la covid són decisions precipitades. El científic alerta que deixar de comptar casos ens portarà a la setena onada.

Si deixem de fer proves, ens estem posant una bena als ulls. Bàsicament, el que fem és deixar de saber què està passant. Ho sabrem quan comptem els morts els propers mesos
Salvador Macip, investigador de la Universitat de Leicester

En contra de “gripalitzar” la covid

Macip assegura que l’estratègia de “gripalitzar” la covid és un error i es mostra partidari de continuar fent cribratges i proves diagnòstiques per entendre què està passant i com s’està comportant el virus. “La covid no és la grip, té complicacions importants i l’hem de tractar amb respecte”, puntualitza.

En aquest sentit, també lamenta les conseqüències que pot tenir transmetre al ciutadà la idea equivocada que la pandèmia s’ha acabat i que es responsabilitat seva fer el que vulgui per frenar el risc de contagi.

Estem en plena pandèmia. No hi ha cap senyal que s’hagi acabat
Salvador Macip, investigador de la Universitat de Leicester

El científic també assegura que només podrem recuperar la normalitat quan sense mesures de contenció no hi hagi onades. Reconeix que la vacunació i haver passat la malaltia ens dona protecció, però recorda que “hi ha un percentatge de gent que acabarà emmalaltint i també morint”. Si els casos es disparen, la xifra de casos de gent que acabarà amb problemes o amb covid persistent creixerà, vaticina: “Són casos que es poden evitar”.

L’òmicron BA.2, “el virus més contagiós que existeix”

Macip pronostica l’augment de contagis i una possible setena onada. Insisteix que hi ha molta circulació de virus i quan deixem de fer unes mínimes mesures de contenció els casos creixen. També alerta que la nova variant, l’òmicron BA.2, és “el virus més contagiós que existeix”, fins i tot, més que el xarampió.

És lògic preveure que augmentaran els contagis. Si no requereixes que la gent contagiada es quedi a casa, sortirà i contagiarà els altres
Salvador Macip, investigador de la Universitat de Leicester

Consens en la comunitat científica

En aquest sentit, assegura que hi ha consens en la comunitat científica. Menciona, per exemple, que la majoria d’experts a Europa s’oposen a la rapidesa amb què els països de la Unió estan desescalant. L’investigador apunta que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ja ha detectat de pujades de casos al Regne Unit, Itàlia i altres països, que atribueix a aquesta relaxació.

També menciona la revista ‘Nature’ i el seu editorial, en què també s’alerta que “no comptar casos pot tenir conseqüències desastroses al món”.

Comparteix a: