El Departament de Salut no descarta que ja hi pugui haver algun cas de verola del mico a Catalunya. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha assegurat en una entrevista a Rac1 que, per ara, no se n’ha confirmat cap, però preguntada pels casos sospitosos ha explicat que “sempre hi ha alguna possibilitat d’alguna malaltia d’aquest tipus similar que cal estudiar, que cal fer la presa de mostra”.
Cabezas no ha concretat de quants casos estava parlant, malgrat que s’ha mostrat convençuda que n’hi haurà de confirmats “en els propers dies”.
Set casos confirmats ja a Espanya
Els possibles casos en el territori català arriben després que se n’hagin confirmat d’altres en altres punts de l’estat. Els primers casos sospitosos van aparèixer a Madrid i van fer activar les alertes al Ministeri de Sanitat i a les comunitats autònomes. Dels 26 primers casos sospitosos, les proves de seqüenciació han permès confirmar-ne set.
Aquest dimarts, a més, s’ha sabut que 21 persones han donat positiu en “verola no humana” en test PCR, i ara cal acabar de confirmar si també són la del mono. Fins ara, tots els contagiats evolucionen bé.
L’epidemiòleg Oriol Mitjà ha deixat clar que la verola del mico no serà una pandèmia com la de la covid, si bé recorda que “és un brot greu d’una infecció greu“. Per això, es recomana evitar el contacte directe amb les persones infectades.
Casos confirmats al Regne Unit i Portugal
La verola del mico és una malaltia molt poc freqüent provinent d’un virus endèmic de zones concretes de l’Àfrica. Els primers casos a Europa es van notificar al Regne Unit a mitjans de maig i pocs dies després en van aparèixer a Portugal.
Els símptomes de la verola del mico acostuma a incloure febre, mal de cap, dolors musculars, linfadenopaties i cansament. Dies després que aparegui la febre, es desenvolupa un exantema, una erupció cutània que apareix en algunes malalties infeccioses com el xarampió o la rubèola.