laboratori hospital

El Ministeri de Sanitat ha informat aquest dijous que les primeres set mostres analitzades per PCR al Centre Nacional de Microbiologia (CNM) de pacients sospitosos de patir la verola del mico han donat positiu. Tots aquests casos s’han detectat a la Comunitat de Madrid, on en total s’estan investigant una vintena de possibles contagis més.

Segons el ministeri els pacients evolucionen favorablement. No ha transcendit fins ara que hi hagi més casos en altres comunitats autònomes, encara que els experts apunten que poden començar a aflorar els propers dies. A Catalunya, el Departament de Salut ha assegurat que de moment no se n’ha detectat cap cas.

La verola del mico és una malaltia molt poc freqüent provocada per un virus endèmic de l’Àfrica central i occidental.

Sanitat activa l’alerta 

El Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes van activar aquest dimecres l’alerta sanitària per la verola del mico o “monkeypox” arran de la detecció de més casos sospitosos d’aquesta malaltia a Madrid i dels quals ja s’han confirmat els set primers.

Els primers casos a Europa es van notificar al Regne Unit diumenge passat. Eren quatre casos sense cap antecedent de viatge a zones de risc. Dos dies després, Portugal en va confirmar tres casos a Lisboa i 15 més en investigació.

No es considera una malaltia particularment contagiosa entre persones, al contrari, en general la seva transmissió és limitada.

Quins en són els símptomes?

Els símptomes de la verola del mico acostumen a ser febre, mal de cap, dolors musculars, limfadenopaties i cansament. Dies després que aparegui la febre, surt una erupció cutània. En la majoria de casos les persones es recuperen després d’unes setmanes, tot i que alguns casos poden desembocar en una malaltia greu.

De moment, no hi ha vacuna ni cap tractament específic disponible per fer front a la verola del mico. Als pacients se’ls fa un tractament de suport per reduir-ne al màxim la simptomatologia.