Laboratori Virus
Foto: Drew Hays

L’epidemiòleg Oriol Mitjà assegura que la verola del mico és “un brot greu d’una infecció greu” però que “no serà una pandèmia com la covid”. En una entrevista al ‘Planta baixa’, de TV3, ha explicat que el que és important és saber quin és el mecanisme de transmissió d’aquesta malaltia. De moment, han aparegut casos al Regne Unit i Portugal. Aquí, Sanitat ha activat l’alerta per 23 casos sospitosos a Madrid que estan pendents de confirmar. “El més important ara mateix és si tots aquests casos tenen un vincle epidemiològic entre si“, ha afirmat.

“El virus cada cop se sent més còmode en l’ésser humà”

La verola del mico és una malaltia d’origen africà que afecta els rosegadors (com rates o esquirols), però que també pot infectar els humans. Fins ara, se sap que el contagi es produeix quan hi ha un vincle estret entre les persones, per exemple en l’àmbit de la família o la parella. Tot i això, Mitjà també diu que una altra hipòtesi és que el virus s’hagi tornat més transmissible. “El virus cada cop se sent més còmode en l’ésser humà”, assegura.

L’epidemiòleg descarta que la verola del mico tingui cap relació amb el col·lectiu homosexual, pels casos que s’han trobat entre homes que han tingut relacions amb altres homes, i assegura que els casos apareixen per la proximitat física amb altres persones.

Les persones majors de 40 anys estan protegides

Oriol Mitjà també recorda que les persones nascudes abans de l’any 1980 estan protegides perquè van rebre la vacuna de la verola, que “confereix una immunitat de llarga durada, durant dècades”. Per tant, creu que en el cas dels menors de 40 anys que hagin estat en contacte amb el virus se’ls ha d’oferir la vacuna de la verola. “N’hi ha de dos tipus i són molt conegudes, molt segures, i van molt bé”, afirma.

Els asimptomàtics no contagien el virus

L’epidemiòleg creu que cal posar una vacuna profilàctica a tots els contactes dels 23 casos sospitosos de Madrid. Segons els seus càlculs, si es vacunen entre 30 i 50 persones per cada cas de verola, caldria vacunar entre 300 i 500 persones”. Mitjà diu que la vacuna permet evitar la malaltia si s’administra durant els primers quatre dies d’exposició al virus, i n’evita les complicacions si es rep abans del 14è dia.

També recorda que un avantatge de la verola és que no hi ha infecció asimptomàtica i que quan és més contagiosa és a partir del 14è dia, quan apareixen les vesícules, és a dir els granets amb un punt negre al mig.