El Servei d’Atenció als Immigrants, Estrangers i Refugiats (SAIER) és un servei que fa una primera acollida i dona assessorament a persones migrants i a la recerca d’asil, i el presta l’Ajuntament a través de l’associació ACCEM. Aquesta entitat està pendent que el consistori formalitzi un nou contracte, però un retard administratiu farà que se signi més tard del que tocaria. Això provocarà la supressió del servei durant unes setmanes, ja que el contracte vigent finalitzarà a principis de setembre i el nou no arribarà com a mínim fins a l’octubre. El consistori ja treballa en un nou contracte que es preveu que s’aprovi a la propera Comissió de Govern, perquè entri en vigor tan aviat com sigui possible.

Servei de mínims fins a l’octubre

El SAIER no tancarà en cap moment, però es quedarà sense servei d’assessorament jurídic almenys tot el mes de setembre i està previst que es reprengui a l’octubre. A més, mentre el nou contracte no entri en vigor, es reprogramaran totes les cites de les persones que tenien hora per ser ateses aquest proper mes, unes 35, així com totes les peticions que puguin arribar durant aquest període.

protesta treballadors SAIER

Per als casos que siguin urgents, que de mitjana són quatre al mes, l’Ajuntament de Barcelona ha arribat a un acord amb el Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, que dona servei complementari al SAIER i els atendrà i resoldrà. Als no urgents se’ls donarà resposta a partir de l’octubre. Tot i això, els treballadors del SAIER alerten que hi ha unes 300 persones que reben assistència jurídica de manera regular cada mes i que aquest setembre no disposaran del servei. Cal tenir en compte, a més, que les peticions d’asil han augmentat arran del conflicte a Ucraïna.

Balanç SAIER 2020

Els treballadors del SAIER es mobilitzen

Tot i que l’Ajuntament ha garantit l’assistència a les persones afectades, la plantilla del SAIER denuncia que refugiats i sol·licitants d’asil, que, diuen, són persones especialment vulnerables, quedaran desemparats. Davant d’això, s’han manifestat aquest dijous a la plaça de Sant Jaume. Reclamen que el servei d’assessorament jurídic es restitueixi de manera immediata: “Hi ha persones que fa mesos que esperen aquesta cita i que estan bastant desesperades”, comenta Cristina Camp, treballadora del SAIER.

L’ACCEM presta el servei d’assessorament jurídic gratuït des del juliol d’aquest any. Va guanyar el concurs però el contracte, que acabarà el 3 de setembre, no s’ha renovat a temps.