Refugiats Ucraïna SAIER

Durant els primers sis mesos del 2022 s’ha registrat un increment important de persones que acudeixen al Servei d’Atenció a Immigrants, Estrangers i Refugiats de Barcelona (SAIER), concretament de l’11 %. També s’ha vist com s’han disparat les activitats que ofereix aquest centre —entrevistes, informacions, orientacions i derivacions—, tot arribant a les 52.080, xifra que suposa un 70 % més que el mateix període del 2021.

Ara bé, el creixement encara és més superior si es compara amb el primer semestre del 2018, arribant al 41 %.

Informació d’acollida, la més demandada

Més de la meitat de les persones que recorren al SAIER demanen informació sobre l’acollida (54 %), darrere hi ha l’atenció social per part de la Creu Roja (45 %), l’assistència a tràmits d’estrangeria (CITE) suposa un 22 %, mentre que l’assistència jurídica de protecció internacional és d’un 12 %. Amb l’obertura de fronteres després de la pandèmia de la covid, s’han incrementat de forma general les activitats d’atenció social i assessorament jurídic en protecció internacional.

La guerra d’Ucraïna impacta de ple en les atencions

La majoria de persones ateses continuen sent d’Amèrica del Sud, amb un 53 % dels casos, seguit d’un 19 % de persones originàries d’Europa, el 12 % d’Àfrica, el 10 % d’Amèrica Central, el 5 % d’Àsia i l’1 % d’Amèrica del Nord. Destaca, però, la guerra d’Ucraïna, que ha impactat de ple en el servei, amb un creixement d’atenció de persones originàries d’aquest país d’un 530 % en comparació amb el 2018. De fet, segons l’Ajuntament de Barcelona, des del febrer i fins al 30 de juny s’han atès 2.713 persones arribades d’aquest país.