Iniciem la nostra ascensió cap a la cota més alta de la Sagrada Família, 81 metres d'alçària. Ens acompanya Jordi Faulí, arquitecte director del temple. Aquí els tècnics aixequen les sis torres centrals, la prioritat de 2013. JORDI FAULÍ, arquitecte director de la Sagrada Família "S'estan pujant les quatre torres dels evangelistes. Les dues primeres han arribat als 76 metres. Han d'arribar als 135." Si les torres dels evangelistes no estiguessin cobertes per bastides, es podrien veure des del carrer, sumades a les vuit que ja hi ha construïdes, que simbolitzen els apòstols. POSTPO A la banda de Provença hi haurà la torre de Maria. A la de Mallorca, quedaran per fer quatre torres més d'apòstols, situades a la façana de la Glòria, encara en estudi. I entre els quatre evangelistes, la divuitena torre, la més alta, dedicada a Jesús. Culminarà l'any 2020. "Arriba fins als 172,5 metres, una mica més baixa que la muntanya de Montjuïc que tenim a l'altra banda i acaba amb una creu de quatre braços." Per suportar aquesta torre i les quatre dels evangelistes, ha calgut projectar una sala que Gaudí no tenia prevista. És la sala del creuer. Aquest espai serà visitable i disposarà d'una graderia on es faran actes. Enguany quedarà enllestida i així es podrà iniciar la torre de Jesús. Aquesta construcció que hi ha darrere meu és un prototip de la torre de Jesús. Una prova que s'ha instal·lat aquí per veure'n l'aspecte i la textura tant d'aprop com des del carrer. Quan la torre estigui acabada, tindrà 100 peces com aquesta en l'estructura. Una altra de les actuacions per a aquest any, la trobem a la façana de la Passió. Aquí es treballa per enllestir-ne el cimaci, el segon pòrtic de l'entrada. Al damunt de les sis columnes ja construïdes, n'hi haurà 18 de més petites. Des del carrer de Provença, també s'avança en la sagristia de ponent. Amb tot plegat ja s'ha construït entre el 65 i el 70% del temple. La data de finalització es manté per d'aquí a 13 anys. "Una data possible i significativa seria el 2026. Almenys per acabar-ne la part arquitectònica, després hi ha molts elements artístics i simbòlics que quedaran per fer." No seran els únics elements a retocar. I és que un cop acabada la Sagrada Família, sempre quedarà la feina de continuar restaurant-ne les parts més antigues.

Les sis torres centrals, prioritats de 2013

Actualment, els esforços dels arquitectes i tècnics de la Sagrada Família estan focalitzats en la construcció de les sis torres centrals del temple: quatre corresponen als evangelistes, que n’envoltaran una cinquena, la de Jesús. Aquesta torre serà la més alta de la basílica, amb 172,5 metres d’alçària i coronada amb una creu. Però no podrà superar la muntanya de Montjuïc. “Va ser la voluntat de Gaudí perquè no volia que la torre sobrepassés la muntanya que Déu va crear a Barcelona”, explica Jordi Faulí, arquitecte director de la Sagrada Família. A l’absis, la sisena torre central està dedicada a la Mare de Déu i ja se n’ha alçat 60 metres.

La sala del creuer, un espai que Gaudí no va preveure

Entre les torres dels evangelistes i a la futura base de la de Jesús, avança la construcció de la sala del creuer. És un espai que Antoni Gaudí no va projectar, però que per motius funcionals ha calgut construir per aguantar les torres. Se l’anomena sala del creuer perquè coincideix amb l’encreuament dels braços de la planta que té la basílica en forma de creu. En un futur, aquest espai serà visitable, disposarà d’una graderia on es faran actes i també servirà per accedir a la torre de Jesucrist. Segons els càlculs de Faulí, la sala estarà enllestida aquest 2013, i això permetrà iniciar la construcció de la torre de Jesús i l’estructura d’escales i ascensors.

Després de la visita del Papa Benet XVI l’any 2010, la propera data memorable serà el 2020, quan està previst que culmini la torre que farà canviar el perfil de la basílica, la de Jesucrist.

La façana de la Glòria, encara en estudi

Es tracta de la façana menys avançada, però realment la més important, perquè Gaudí la va dissenyar com a entrada principal. La façana de la Glòria donarà al carrer de Mallorca i, de moment, l’elaboració està en “el projecte prebàsic”. Segons Faulí, s’està investigant tota la informació original de Gaudí i, a partir d’aquí, s’està muntant un avantprojecte de la façana.

Per Faulí, els treballs de tot el temple avancen a bon ritme “perquè l’obra està molt ben organitzada”. El fet de poder investigar el mètode de Gaudí i construir-lo en el mateix edifici facilita la comunicació entre els que projecten l’obra i els que la materialitzen. També disposen d’un taller a l’exterior on es munten les peces més grans. “Això afavoreix molt la feina a l’obra”, detalla Faulí. Després de 23 anys submergit en els plànols de la Sagrada Família, l’arquitecte té molt clar l’objectiu de tot plegat. “El més important és que el projecte que deixem construït tingui qualitat i fidelitat amb el de Gaudí.”

Comparteix a: