La Sagrada Família ha presentat el balanç de dades del 2023, un any en què el nombre de visitants s’ha incrementat un 24,47 %, respecte a l’any anterior. En total van visitar el temple 4.707.367 persones, una xifra que frega el rècord del 2019, en època prepandèmia, quan la van visitar 10.000 persones més. “Som universals”, ha celebrat Esteve Camps, president delegat del temple. Malgrat que fa uns mesos els responsables del temple van fixar el 2033 com l’horitzó per finalitzar-ne les obres, aquest dimecres Camps ha evitat marcar una data al calendari i s’ha mantingut ferm “en la il·lusió” d’acabar-ne la construcció, “en 10 anys”, el 2034.
La torre de Jesús i la capella de l’Assumpta, el 2025
Els responsables de la basílica estan satisfets. La venda d’entrades és la principal font de finançament i els ingressos s’han incrementat en 26 milions d’euros. Una quantitat que dona “marge també per fer una despesa superior”. En aquest sentit, el president delegat s’ha compromès a enllestir el 2025 la capella de l’Assumpta, amb què servirà per donar per finalitzada la façana nord, la que dona al carrer de Provença. També l’any que ve es coronarà la torre de Jesús, amb la creu de quatre braços.
El 2026, el centenari de la mort de Gaudí
La inauguració, però, es farà el 2026, coincidint amb el centenari de la mort de Antoni Gaudí. El patronat de la Sagrada Família ha enviat una carta a l’Ajuntament de Barcelona perquè la ciutat dediqui l’any a la commemoració d’aquesta efemèride i sigui l’Any Antoni Gaudí.
A partir d’aquí, tots els esforços es podran dedicar a la façana de la Glòria, la gran assignatura pendent i també la més controvertida. Ara bé, la Junta Constructora ha defugit fixar una data límit per a la finalització de les obres. L’horitzó del 2034 segueix present, “tenim el desig que en 10 anys podrem acabar la part constructiva, la verticalitat”, però “la realitat és més dura”.
No obstant això, ha assegurat que depèn també de factors externs com els permisos municipals, el finançament o els materials.
No renuncien a l’escalinata
L’altre element que quedarà per fer és la polèmica escalinata, que implica l’expropiació i demolició d’habitatges. El projecte preveu que connecti la façana de la Glòria amb el carrer de València. En aquest sentit, Camps ha assegurat que la “Sagrada Família no li pot dir a un veí que marxi, és l’administració qui ha de dir si es fa i quan”.
En tot cas, els responsables de la Sagrada Família no desisteixen. “Com a hereus, nosaltres no podem renunciar al projecte de Gaudí”, ha dit Camps, que ha insistit que la seva voluntat és seguir el projecte “tal com el va deixar escrit al 1915”. També s’ha mostrat obert a parlar i negociar amb l’administració. “Segur que ens entendrem”, ha defensat.
El president delegat del temple també ha mostrat entesa amb el nou govern municipal i s’ha mostrat satisfet perquè l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ja hagi visitat la basílica “per interessar-se” per l’estat de les obres i s’hagin emplaçat a reunions futures.