És la part de l’obra que més controvèrsia genera, sobretot entre els veïns dels pisos afectats per l’escalinata que, segons va projectar Antoni Gaudí, ha de donar accés a la Sagrada Família pel carrer de Mallorca. Fins ara no s’ha arribat a cap acord en ferm de com ha de ser, però la Junta Constructora del temple sempre ha defensat que “s’ha de construir perquè així ho va dir Gaudí”. En una entrevista al programa ‘bàsics’, de betevé, el president delegat de la Junta Constructora de la Sagrada Família, Esteve Camps, ho ha reiterat taxativament: “Que aquesta escala es construirà? Evidentment”, ha sentenciat.

Tot i així també ha admès que s’ha de “negociar i pactar” amb les parts implicades i per això reclama a l’Ajuntament que convoqui la taula de treball amb els veïns, que únicament s’ha reunit una vegada, el febrer del 2020. Després va venir la pandèmia i no s’ha tornat a convocar.

És en aquesta taula de treball on cal debatre què fer: “No hi ha una única solució”, ha explicat Xavier Martínez, director general de la basílica de la Sagrada Família: “Cada solució afecta més o menys habitatges”. En preguntar-li si el patronat es farà càrrec de les indemnitzacions als veïns afectats, Martínez ha dit que “fins que no sapiguem de què estem parlant no ens aventurarem a dir si pagarem o no”.

La inflació ha encarit entre un 20 i un 30 % el cost de l’obra

En la mateixa entrevista també han fet balanç de com la inflació ha afectat de ple la construcció de la Sagrada Família. Els costos del material i del transport s’han encarit entre un 20 i un 30 % respecte de fa un any i això fa encara més difícil poder aventurar-se a fixar un calendari per acabar les obres. Ara bé, “si el flux de visitants actual continua i si no arriba una altra pandèmia que ens faci caure els ingressos a zero, la finalització de les torres no perilla”, ha dit Esteve Camps.

Xavier Martínez ha afegit que de moment “no estan en condicions” de fixar una data d’acabament, però el ritme de la construcció —que es va aturar durant la pandèmia— s’ha recuperat i diu que “si les coses segueixen el ritme actual preveiem que es podran acabar les obres aviat”.