balcó del Raval

(ACN) Experts de l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) consideren que les possibilitats que es produeixi una apagada elèctrica mundial són molt baixes, ja que la xarxa d’electricitat presenta una gran fiabilitat i l’estructura del sistema elèctric europeu es divideix en zones independents entre si per evitar un col·lapse.

En un comunicat, han insistit que aquesta fallada és molt poc probable, ja que cada país és dependent de la seva seguretat elèctrica, i encara que tots estiguin connectats poden treballar de manera separada. “Espanya i Portugal tenen el mateix mercat elèctric, però l’operació de la xarxa és independent, la qual cosa augmenta la seguretat”, expliquen.

Àustria, el país amb més risc d’una apagada a Europa

Malgrat que el risc és molt baix, els països amb més possibilitats de patir una apagada elèctrica són aquells que importen el gas i altres combustibles fòssils de països de fora de la Unió Europea, com Algèria, el Marroc o Rússia, per generar electricitat, segons l’IREC. En concret, subratlla que Àustria és un dels països més preocupats per una possible apagada a Europa, perquè importa més d’un 20 % del gas d’aquests països.

A més, Àustria té una dependència d’energia hidràulica del 50 %, més crítica en èpoques llargues de sequera, que augmentaran en el futur degut al canvi climàtic.

En cas d’apagada elèctrica, sistemes de reserva

En cas d’una potencial apagada global, els experts assenyalen que els països disposen de sistemes de reserva i d’excedents d’energia per intentar cobrir qualsevol problema de generació, encara que els costos siguin elevats.

La xarxa elèctrica té mecanismes per aïllar la fallada elèctrica i reconduir l’electricitat en poques hores
José Luis Domínguez, responsable de grup de Sistemes de Potència de l’IREC

De fet, això va succeir aquest estiu, quan es va produir una gran fallada del servei en tota la península per un tall en la interconnexió amb França que “es va recuperar en poc temps”, subratlla José Luis Domínguez, responsable de grup de Sistemes de Potència de l’IREC.

Comparteix a: