(ACN/redacció) El protocol contra els matrimonis forçosos es va crear fa poc més de dos anys, però actualment es troba en revisió. Ho ha explicat la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, qui ha explicat que es tracta d’una eina “relativament recent” que no va tenir tot el desplegament que “podia haver tingut” a causa de la pandèmia de la covid.
A banda d’aquest procés de revisió, es continuarà amb les formacions que s’han portat a terme durant el darrer any arreu del territori, per facilitar als professionals la identificació de potencials situacions de risc: “S’han format gairebé 400 persones en matèria de prevenció i abordatge de matrimonis forçats i hi ha una persona referent a cada vegueria per fer aquest acompanyament”, ha insistit Verge.
Dues noies de Terrassa, assassinades al Pakistan
Precisament, aquesta darrera setmana es va fer públic que dues germanes de Terrassa havien estat torturades i assassinades al Pakistan per renegar del matrimoni forçós amb els seus cosins. La consellera ha recordat que, sovint, en casos així se suma la dificultat de denunciar per una situació de risc d’exclusió social: “Per això fem tota aquesta revisió del protocol, per posar-hi recursos suficients, més especialitzats”, ha dit. “És imprescindible una bona coordinació entre tots els serveis que poden fer aquesta detecció i acompanyament de les dones”.
La mare arriba a Barcelona: “No en sé res”
La mare de les noies de Terrassa assassinades al Pakistan presumptament per membres de la seva pròpia família ha arribat aquest diumenge a Barcelona. La mare, Azra Bibi, ha atès breument els periodistes que l’esperaven i, a les preguntes sobre el cas, ha respost: “No en sé res”. Només hi ha afegit un detall més: un agraïment a la tasca policial dels agents pakistanesos que han intervingut en el cas i a les autoritats catalanes i espanyoles, que li han facilitat el retorn.
El cònsol, que ha rebut Bibi al Prat, ha assegurat que la policia pakistanesa disposa de “proves molt sòlides” contra els acusats i que al Pakistan el càstig mínim per un crim com aquest és de 25 anys de presó. També ha confirmat que els cossos de les dues noies, Aneesa (21 anys) i Arooj (24 anys), van ser enterrats al Pakistan el 21 de maig, el dia després de ser assassinades.
Retiren la tutela als pares de les dues germanes forçades a casar-se
Recentment, la Direcció General d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència (DGAIA) del govern també ha retirat la tutela als pares de dues germanes bengalines menors d’edat davant el risc que les obliguin a casar-se amb persones que no volen. Una de les joves ho va denunciar als Mossos d’Esquadra. Segons fonts del Departament de Drets Socials, l’Administració catalana ha aplicat la situació de desemparament efectiu a les dues germanes, com a protecció i tutela.