El cas de la mort de les germanes pakistaneses de Terrassa ha fet alçar la veu de les dones d’aquesta comunitat que viuen a Barcelona. Des de l’Associació Cultural Educativa i Social Operativa de Dones Pakistaneses (Acesop) expliquen que les dones retiren les denúncies després de posar-les perquè des de les mateixes famílies les amenacen de matar les seves mares o germanes petites.

El cas personal de la Huma Jamshed Bashir

És el cas de la responsable de l’entitat, Huma Jamshed Bashir, amb qui ha pogut parlar betevé, que va ser amenaçada per un matrimoni forçós. Va arribar a Madrid a finals dels anys 90, es va doctorar en química i després, ja a Barcelona, va fundar l’Associació Cultural Educativa i Social Operativa de Dones Pakistaneses, l’ACESOP i també porta una agència de viatges. Diu que l’únic que pot fer lliures les dones és l’educació i la independència econòmica.

Cal denunciar qualsevol pressió. En molts casos els pares enganyen les noies i les porten al Pakistan. I els diuen que si ho expliquen als Mossos mataran la seva mare, llavors no ho expliquen mai

Huma Jamshed Bashir

Sobre el recent cas de l’assassinat de les dues noies per un matrimoni forçós al Pakistan, Janshed reconeix que moltes vegades, tot i que hi hagi denúncies, la pressió familiar guanya, i les dones acaben retirant-les o cedint als matrimonis forçosos.

A l’associació ACESOP les dones pakistaneses poden, entre d’altres, assessorar-se jurídicament, fer cursos de català i castellà, o rebre serveis de mediació.

“No podem aguantar més”

Aquest dijous a la tarda, l’ACESOP han fet una concentració de protesta contra l’assassinat de les noies al Raval. Són poques perquè moltes tenen por de denunciar la situació que viuen. “No podem aguantar més”, asseguren.