“Volia explicar-li a la meva filla què era la regla i només me’n sortien coses negatives“, afirma Toti Baches, la directora del documental ‘Red Cunt‘, que s’acaba d’estrenar als Cinemes Girona. Baches explica que a partir d’aquí va fer recerca per poder oferir-li a la seva filla una visió més positiva sobre la menstruació. Més tard, en una visita a la pediatra, aquesta li va aconsellar portar compreses a la motxilla “al més amagades possibles”. Això, diu aquesta cineasta lleidatana establerta a Hamburg, va ser determinant per tirar endavant la pel·lícula. El film coincideix amb la celebració, aquest dissabte, del Dia Internacional de la Salut Menstrual.

Què hi ha al darrere del tabú sobre la regla

Red Cunt‘ tracta de respondre per què hi ha un tabú social vinculat a la regla i per què l’associem amb una cosa “bruta i que fa pudor” i amb la qual es fa burla. Baches assegura que “al patriarcat no li interessa que les dones estiguem empoderades” i en el fons, afegeix, “la menstruació és un superpoder perquè és senyal que tens bona salut i és una condició per poder tenir fills”. D’altra banda, aquesta directora resident a Alemanya creu que la indústria s’encarrega que associem la menstruació amb brutícia i “ens vol fer creure que si utilitzem les seves compreses estarem netes i no farem pudor”. Quan, afegeix, “a les compreses d’un sol ús només hi ha plàstics i químics i això és el que realment fa pudor”.

La indústria s’ha encarregat de fer-nos creure que la regla és bruta i que si utilitzem els seus productes estarem netes i farem bona olor
Toti Baches, directora de ‘Red Cunt’

Trencar els tabús

Baches es planteja destabuitzar la regla amb la seva pel·lícula a partir dels testimonis d’activistes, ginecòlogues o artistes, entre d’altres, que estan trencant precisament amb aquests tabús. Una dona cus una vulva gegant amb pedreria per disfressar-se i unes dones s’exploren els genitals davant del mirall plegades. A banda, la directora també desitja que s’iniciï un diàleg social i polític a les escoles i als cinemes per parlar-ne. “Perquè parlant-ne”, diu aquesta directora, “és la millor manera d’erradicar aquests estigmes”.

Reconciliar-se amb la regla

A aquesta directora establerta a Alemanya li agradaria que “les dones es reconciliïn amb la menstruació abans del que ho vaig fer jo”. Baches admet que “no salta d’alegria quan té la regla i que si fos per ella la tindria un cop l’any”, però que es tracta d’un procés “natural” i que “provem de mirar també les coses positives que té”. Afirma que “quan abans em treia el tampó m’estava traient una deixalla“, però amb la copa menstrual “veus la sang, experimentes, i quan la tires al lavabo pots veure diferents tons de vermell”. “És preciós”, conclou.

Abans, quan em treia el tampó, m’estava traient una deixalla. Ara, amb la copa menstrual pots experimentar amb la teva sang i és preciós
Toti Baches, directora de ‘Red Cunt’

‘Red Cunt’ és —segons l’autora— un treball divulgatiu, ja que s’aporta informació al voltant de com funciona la menstruació, però també es visibilitza la realitat d’un home trans i es mostren alternatives a la compresa d’un sol ús, entre d’altres. La directora afegeix que per la seva professió —és editora al canal RTL alemany— sempre intenta que els espectadors “se’n duguin informació”. Aquesta coproducció germanocatalana està recomanada a partir dels set anys, s’adreça a “tota la família” i forma part d’una trilogia de les emes: menstruació, masturbació i menopausa.