Els canvis efectuats pel grup cooperatiu TEB a l’entorn del centre que tenen a Sant Andreu no són suficients per als veïns que hi viuen a tocar. Els inquilins insisteixen que, sis mesos després, les molèsties continuen i s’han traslladat de banda. Els veïns del carrer de Palomar van denunciar a finals d’any el trànsit constant de tràilers i camions, sobretot a primera hora del dia.

El grup cooperatiu TEB ha construït un túnel acústic al moll de càrrega i descàrrega, ha canviat la porta d’accés dels transportistes i s’ha limitat el nombre de camions que hi accedeixen. L’Ajuntament també està estudiant la possibilitat de traslladar l’estacionament de furgonetes.

Un gual de 600 m2 perquè els camions accedeixin al TEB

Si abans els camions accedien al moll del TEB pel carrer de Fernando Pessoa, ara ho fan pel carrer paral·lel, el carrer de l’Andana de l’Estació. Per fer efectiva aquesta modificació, s’ha adequat un gual de 600 m2 que permet als vehicles accedir al moll on també s’ha instal·lat un túnel acústic per limitar el soroll de la càrrega i descàrrega de les mercaderies. També s’ha acotat l’horari de pas als camions i s’ha limitat a sis al dia. El grup cooperatiu, que treballa per la inserció social i laboral d’unes 300 persones amb discapacitat intel·lectual, hi ha invertit 400.000 euros.

Les modificacions, però, no són suficients per als veïns. Tot i que veuen que la mobilitat pel carrer de Fernando Pessoa ha millorat, diuen que les molèsties s’han traslladat a la banda de l’edifici que dona al carrer de l’Andana de l’Estació. “Ara, de tota maniobra, segons el trànsit que tenen, en fan tres o quatre i tot el soroll s’ha traspassat aquí”, explica Oscar González, inquilí de l’edifici que hi ha al costat del TEB per on ara entren els camions. Una altra veïna, Sarai de la Torre, afegeix que a quarts de sis ja comença el soroll de les furgonetes que s’engeguen.

Els veïns reclamen la separació de 10 metres

Una altra reclamació dels veïns és que a tocar de l’edifici no hi hauria d’haver res en 10 metres. Els inquilins tenen un dret a servitud que, segons diuen, mai s’ha complert. En aquesta zona hi ha furgonetes aparcades i els veïns voldrien poder fer ús de l’espai. “El que volem és que aquesta part d’aquí darrere sigui una zona verda perquè nosaltres paguem un IBI de zona residencial i el que tenim és una zona industrial”, afegeix Jordi Berlanga, un altre veí.

El TEB està disposat a parlar i trobar solucions sempre que la tasca social “no es posi en risc”. Marc Casanova, membre del consell rector del TEB, assegura que han fet totes les modificacions a què es van comprometre i la voluntat és estar a disposició de l’Ajuntament de Barcelona per evitar les molèsties als veïns. El consistori diu que està estudiant la possibilitat d’alliberar aquest espai, però és un tema complex i s’ha de tenir en compte el planejament dels entorns. Districte, veïns i TEB tenen previst reunir-se properament per fer seguiment del tema.