L’Ajuntament cedeix i s’obre a fer alguns canvis en les polèmiques jardineres que el carrer de la Mina de la Ciutat va estrenar fa dos anys, amb l’estrena de la reurbanització d’aquest gran eix de les Roquetes. Des del primer moment van topar amb l’oposició veïnal i dels comerciants, que van qualificar les escultures com a “tombes”. Des de l’Ajuntament es va demanar paciència, per tal que la vegetació creixés i veiessin el resultat ideat. Dos anys més tard, però, les peces continuen sense convèncer els veïns.

Urbanisme n’assumirà els canvis

Es desconeix, ara per ara, quan es farà l’actuació i en què consistirà, però tot apunta que la inversió vindrà des de la casa gran. “Es tracta d’una obra que venia del mandat anterior. Hem estat receptius i entenem el problema. Des del districte de Nou Barris no podem assumir ara la inversió i hauríem d’esperar a tenir pressupost, però sembla que hi ha un compromís d’Urbanisme de canviar no totes, però sí algunes [escultures]. I esperem que se solucioni així”, ha afirmat Xavier Marcé, regidor de Nou Barris.

Un element sorpresa de la reurbanització del carrer

Les peces estaven pensades com un homenatge al barri, les Roquetes, i volien fer referència al nom del carrer, Mina de la Ciutat. Per això es van dissenyar amb la intenció de recordar minerals cristal·litzats. Una visió que no es va entendre igual pel veïnat.

“El carrer va quedar molt bonic. A la comissió de seguiment ens deien que hi hauria unes roques que serien homenatge al barri, però no ens les van ensenyar. I, de cop, ens posen aquestes tombes —lamenta Amparo Iturriaga. Ens van dir que les plantes creixerien i taparien les pedres. Doncs per què les posaven si s’havien de tapar?”. Una altra veïna, Carmen Fuentes, també es queixa: “Vas per la vorera i el primer que veus són tombes”.

Crítiques més enllà de l’aparença de les peces

En aquests dos anys, a més, les crítiques han ampliat arguments. “Es veia el carrer net, ample, gran, i van col·locar aquestes tombes, aquests sarcòfags del Tutankamon i van crear un impediment de pas que no existia. A més, s’hi acumula la brutícia als parterres”, explica Agustín Madrid, un comerciant que té quatre peces a la porta de la seva botiga, com es veu a la imatge inferior. “S’han convertit en pipicans. Hi ha dies que olora molt fort. A més, són perillosos per a nens i gent gran. S’hi asseuen i com que són inclinats, cauen”, afegeix José Luis Piris, veí del carrer.