(ACN) Els usuaris de les platges de Barcelona s’han mostrat preocupats envers la vaga indefinida que els socorristes han començat a la capital catalana. El col·lectiu reclama millores laborals i un augment de la plantilla per garantir la qualitat del servei. Tot i que molts dels banyistes han admès entendre les reivindicacions, la majoria ha expressat la sensació “d’inseguretat” que els crea la reducció de vigilants —els serveis mínims marcats pel departament de Treball són del 50 %—.

Últim dissabte de juliol, 12 del migdia, la platja de la Barceloneta plena de banyistes i la torre de vigilància tancada i amb una bandera blanca que diu “socorristes en lluita”. La situació ha portat el Departament de Treball a decretar uns serveis mínims del 50 %, fet que es tradueix en el fet que de les 21 torres de vigilància de les platges barcelonines, només en queden obertes 13.

“Posen en perill la vida de les persones”

L’escenari ha creat preocupació entre alguns dels usuaris d’aquests espais, sobretot persones grans i de mitjana edat que mai han rebut classes de natació i malgrat defensar-se dintre de l’aigua reconeixen que tenen certes dificultats. Aquest és el cas de la Dolores, una veïna de la ciutat comtal que ha criticat que el col·lectiu hagi escollit l’estiu per decidir emprendre aquestes protestes. “Ho veig molt malament perquè posen en perill la vida de persones que poden morir si no se les auxilia”, ha remarcat la banyista, que ha considerat que “s’estan aprofitant perquè saben que ara fan falta”. Per tot plegat s’ha preguntat: “Per què no ho fan al gener?”.

La Cati, una altra ciutadana que també ha anat a la platja de la Barceloneta aquest dissabte, s’ha expressat en aquesta mateixa línia i ha valorat que “no és el moment adequat” perquè “hi ha vides en joc”. Amb tot, ha reconegut que el col·lectiu ha de lluitar pels seus drets i ha demanat a l’Ajuntament “que els pagui el que els hagi de pagar” perquè treballin. “Fins hi tot el millor nedador s’ha ofegat”, ha avisat. Així mateix, el Carlos, un veí de la capital catalana de 73 anys, ha avisat que hi ha certes decisions que poden posar en perill tercers. “Si per vocació et fas socorrista no entenc com pots no voler treballar quan la platja està plena i estem a 30 graus”, ha dit en to de retret.

Comprensió i dret de vaga

Per la seva banda, la Carmen, una andalusa que viu a Barcelona des de fa anys, ha reconegut que aquest estiu és especialment tràgic pel que fa als ofegaments que hi ha hagut a les platges catalanes. Amb tot, ha assegurat que els socorristes “són pocs, fan moltes hores i estan mal pagats”. Tot i que des del seu punt de vista aquest és un problema endèmic de tots els treballadors temporals, ha demanat que “es contracti més personal perquè hi ha molta gent a l’atur”. També ha defensat que “com tothom, tenen dret de fer vaga” i ha dit que “ara és el moment de fer-la i no al gener”.

En aquest mateix sentit, la Rosa, una veïna de la Barceloneta, ha considerat que el govern de la ciutat “no hauria d’haver permès que s’arribés a aquesta situació” i que “haurien d’haver arreglat el conflicte a temps”. Ha reconegut que el fet que la torre de vigilància no disposi de socorrista li crea certa percepció d’inseguretat, però ha explicat que els altaveus de la platja han avisat durant tot el matí sobre la vaga i han recordat als usuaris que en cas d’emergència poden trucar al 112. Alhora, ha apuntat que també ha vist una embarcació de la Creu Roja patrullant per l’aigua i que tot això fa que estigui més tranquil·la. “Si el mar està malament, jo soc la primera que no m’hi fico”, ha comentat.