platja Nova Icària

(EFE) Un total de 300 banyistes han mort ofegats els últims 10 anys a Catalunya. A la platja han perdut la vida 223 usuaris, i en piscines, 77, segons dades de Protecció Civil de la Generalitat, que revelen que els 16 morts des de començament d’estiu al litoral català suposen la xifra més alta la darrera dècada. De les persones que han mort ofegades en piscines, 28 han estat menors. Els últims 10 anys, també han resultat ferits greus pel mateix motiu 142 banyistes.

El pitjor any fins ara va ser el 2022, quan les temperatures extremes van portar a la platja i a la piscina més ciutadans del que és habitual, també fora de la temporada d’estiu, cosa que va acabar amb un total de 44 morts: 30 a les platges — cinc fora de temporada— i 14 a les piscines —un fora de temporada i dos menors—.

Pitjor començament de temporada a les platges

Tot i això, aquesta temporada d’estiu ha començat a les platges catalanes amb més mals registres que l’any passat. Fins al 28 de juliol, s’hi han comptabilitzat 16 morts, davant dels 11 del mateix període del curs passat. Segons la cap del servei de gestió d’emergències de Protecció Civil, Montse Font, un dels motius que expliquen l’augment d’aquest any és que fins i tot els dies més radiants s’ha enregistrat un onatge fort. En almenys sis casos dels 16 morts d’aquest any a les platges hi havia bandera groga.

Alt percentatge de menors a les piscines

Mentre que la majoria dels banyistes que moren a les platges són persones grans, a les piscines hi ha un alt percentatge de nens morts. Dels 77 morts des del 2014, 28 són menors. A més, 142 banyistes han resultat ferits greus a les piscines des del 2014, majoritàriament menors.

En aquesta campanya d’estiu també han resultat ferides per ofegaments no mortals en piscines particulars, municipals, de càmpings, d’hotels o comunitàries 19 persones, 17 de les quals menors.

Protecció Civil recomana, especialment en el cas de la gent gran, no anar sol a banyar-se al mar, que algú estigui pendent. A les piscines, recomanen estar en tot moment supervisant els nens i a les platges, rius o pantans sense vigilància, extremar la precaució.