El primer que està fent un equip de submarinistes és inspeccionar i revisar l’estat de les embarcacions que es van cremar el passat 9 d’abril. Per evitar que es contamini l’aigua, es mantenen les barreres de contenció o d’absorció que hi ha instal·lades.

Les embarcacions calcinades s’aixecaran amb una grua de grans dimensions i seran dipositades en una zona d’extracció, dins del mateix port, on es desballestaran i es traslladaran a un dipòsit controlat. Paral·lelament hi haurà una altra embarcació que es dedicarà a “absorbir i recollir les restes” que puguin sortir quan es reflotin els vaixells. També es netejaran les restes de carburant que hagin pogut quedar a les naus calcinades.

Tota l’operació de reflotament s’ha encarregat a una empresa especialitzada en aquest tipus de tasques i estarà supervisada “en tot moment” pel cos d’activitats subaquàtiques dels Mossos d’Esquadra.

Durant l’incendi del 9 d’abril al Port Fòrum es van incendiar sis embarcacions i quatre més en van resultar afectades. Es van produir dos incendis. El primer, que va cremar quatre vaixells, els Bombers el van donar per extingit a les 12 del migdia. Una mica més tard, però, a les tres de la tarda l’incendi va revifar i va cremar dues embarcacions més.