L’Associació Celíacs de Catalunya ha presentat una campanya aquest dimarts amb el lema #lestracesimporten, per conscienciar les persones celíaques sobre la importància de seguir una dieta 100 % estricta, i també per apel·lar a la responsabilitat dels restauradors -perquè ofereixin menús adaptats- i de les administracions -perquè controlin l’etiquetatge i els protocols alimentaris-. L’entitat calcula que en dos anys ha augmentat un 30% el nombre de restaurants que ofereixen aliments “sense gluten”, però que l’oferta realment apte per a celíacs segueix sent residual. Un 80 %, diuen, ofereixen aliments sense gluten en origen, però preparats sense seguir els protocols establerts i, per tant, contaminats durant la manipulació a la cuina.
La campanya l’han presentada conjuntament amb el Col·legi de Dietistes i Nutricionistes de Catalunya, CODINUCAT, i la Subdirecció general de Promoció de la Salut del Departament de Salut de la Generalitat. Tots dos organisme s’han mostrat obertament contraris a les dietes sense gluten que no estiguin diagnosticades per un especialista mèdic i pautades per un dietista nutricionista. “Les modes mai són bones pel que fa a la salut”, ha dit la presidenta dels dietistes i nutricionistes, Nancy Babio, “ solen incloure més sucres, més greixos, menys fibra” i poden fer incrementar el risc de malalties relacionades com la diabetis tipus 2, un augment del risc cardiovascular, obesitat, etc.
L’Associació Celíacs de Catalunyaa afirma que les administracions no estan obligant amb prou fermesa els canals de distribució i els locals de restauració a oferir menús sense gluten i que a vegades “el celíac s’ha d’adaptar o acceptar algun aliment que s’hi assembla”. També lamenten que no hi hagi ajudes econòmiques per a les persones celíaques, que veuen com el cost de la cistella de la compra els augmenta uns 1.200 euros cada any.
Escolta l’entrevista sencera amb Olga Cuesta, presidenta de l’Associació Celíacs de Catalunya, al programa ‘El matí de Barcelona’: