Rècord d’usuaris a les platges de Barcelona durant aquest estiu. 5,2 milions de persones s’han concentrat a les platges durant la temporada de bany, de l’1 d’abril al 25 de setembre. Es tracta de la xifra més alta en els últims 11 anys i representa un augment de 200.000 persones respecte de l’estiu anterior. L’Ajuntament de Barcelona ho atribueix a la bonança meteorològica i l’increment de turistes.

Un altre comportament destacat que es diferencia d’altres anys és l’augment d’usuaris a les platges durant l’agost. A diferència d’altres temporades, com, per exemple, la del 2022, aquest estiu els usuaris a l’agost han crescut amb gairebé 600.000 persones més mentre que al juliol se n’han registrat 108.000 menys. Altres anys era a la inversa, el juliol acollia més banyistes. L’onada de calor a l’agost, que va deixar imatges de platges plenes també a la nit, ha influït en aquesta pujada.

Més visitants a les platges de Ponent

Les platges de Ponent, Sant Sebastià, Sant Miquel, la Barceloneta i Somorrostro han tingut un 14 % més d’usuaris. Pel consistori, són les més utilitzades pel turisme. En canvi, les persones a les de platges del Llevant o de la Nova Icària, el Bogatell i la Nova Mar Bella han baixat un 7 %. L’excepció d’aquesta zona és la platja del Fòrum, que ha incrementat visitants.

Malgrat el creixement, l’Ajuntament assegura que en la majoria dels casos no s’ha superat la capacitat de càrrega de les platges, només en dies puntuals a la platja de la Barceloneta i a la platja del Llevant. Això sí, “sense produir-se cap situació de risc i durant poca estona”, segons fonts municipals.

Pèrdua de sorra destacada en algunes platges

La pèrdua de superfície de sorra s’ha notat especialment a la platja del Llevant, amb un 16 % menys, i a la Nova Marbella, amb 10 % menys de superfície. Són les úniques que tenen una amplada de platja inferior als 25 metres. Segons l’Ajuntament, l’orientació d’aquestes platges les fa més vulnerables a temporals de llevant, més habituals a la costa barcelonina. De fet, al juny, un xiringuito i un concert d’estiu es van desplaçar fora de la platja del Llevant perquè no hi havia sorra suficient per fer-ho dins.