Un centenar de persones s’han concentrat aquest dissabte a la tarda a les portes del Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca per fer-hi una vetlla de pregària. Amb el lema “Lliures”, la Fundació Migra Studium ha volgut tornar a reclamar el tancament de les instal·lacions.

Amb aquesta protesta, l’onzena que organitzen des de la primera el 2015, l’entitat ha volgut fer visible “manca de transparència i de compliment de la legalitat” que, afirmen, envolta els CIE. En aquest sentit, han denunciat “la violència gratuïta” que pateixen les persones internades, que acaba “deshumanitzant-les”.

Suport de 50 entitats

Com ja va passar en la vetlla de pregària de l’any passat, aquest dissabte s’han sumat a la convocatòria una cinquantena d’entitats i organitzacions que han acompanyat la pregària amb una encesa d’espelmes i música. Tot plegat, per fer arribar el seu escalf al centenar de persones —una vuitantena d’homes i una dotzena de dones— que calculen que hi ha internes al CIE de la Zona Franca.

Critiquen el règim de visites setmanals i el mòdul de dones

Els manifestants han carregat contra el règim de visites, que des de la pandèmia de la covid s’ha limitat a tres visites setmanals. Les entitats ja fa temps que en reclamen l’ampliació i denuncien que, tot i que van presentar a la justícia una petició per aconseguir-ho, després de mesos no han rebut cap resposta.

Una altra exigència és que desaparegui el mòdul de dones que va obrir al febrer, on calculen que hi ha unes 12 internes.

Interns de països de la Unió Europea

Les ONG també asseguren que hi han detectat la presència d’interns procedents de països de la Unió Europea com Croàcia, Bulgària o Romania, una situació que, subratllen, és totalment “il·legal”. Els portaveus de la protesta han destacat que els ciutadans dels estats membres tenen dret a circular lliurement i que tancar-los no té “cap cobertura legal”.

En aquest sentit, han afirmat que, en cas de delicte, Espanya pot deportar un ciutadà europeu al seu país d’origen, però no retenir-lo en un centre d’internament d’estrangers.