L’assassinat d’aquest dimarts al districte de Sant Martí ha posat en alerta l’Observatori contra l’Homofòbia. L’entitat reclama que s’investigui el cas com un crim de violència masclista. La víctima —se la coneixia amb el nom de Sandra— era una dona transsexual i el presumpte autor, de 52 anys, era la seva parella.
Els veïns van confirmar a betevé que la parella convivia des de feia temps en un pis del carrer de la Selva de Mar, on es va produir el crim. L’Observatori contra l’Homofòbia reclama que l’homicidi es tracti com un feminicidi i que la Sandra passi a formar part de la llista de víctimes de la violència masclista d’aquest 2023.
Creixen un 38 % les incidències contra el col·lectiu trans
Des d’aquesta entitat asseguren que les incidències recollides contra el col·lectiu trans l’any 2022 van augmentar més d’un 38 % si es comparen amb les del 2021. Ho atribueixen al fet que ha estat un any en què la Llei trans ha estat en el punt de mira i el col·lectiu s’ha empoderat per denunciar les situacions de discriminació. Per la Federació Plataforma Trans, una de les impulsores de la nova llei, també cal tractar aquest cas com un feminicidi.
Un cas en mans de la Divisió d’Investigació Criminal dels Mossos
Els fets es van produir aquest dimarts, pels volts de les 10.30 h, al número 28 del carrer de la Selva de Mar, al barri de Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou. La policia va tenir coneixement que hi havia una persona “greument ferida” en el desè pis de l’edifici. A causa de les ferides que tenia, finalment va morir poc després. La Divisió d’Investigació Criminal ha obert una investigació per esclarir els fets. Segons afirma ‘El País’, a la documentació oficial la víctima consta com a home, i per tant el cas segueix el procediment ordinari.
Aquest migdia, una portaveu de la policia catalana ha afirmat que el cas “s’investiga com a possible feminicidi, tot i que no està acreditat”. Ara bé, han assegurat que “hi ha hagut un homicidi en el marc del context de parella”.
Telèfons d’atenció a les víctimes
En cas de ser víctima de la violència de gènere hi ha un telèfon gratuït, confidencial i amb atenció 24 hores i en 124 idiomes: 900 900 120. Els professionals d’aquest servei de l’Institut Català de la Dona, entre els quals hi ha advocats i psicòlegs, t’oferiran informació sobre la violència contra les dones i t’assessoraran sobre tot el que pots fer davant d’aquesta situació.
El 016 és el telèfon gratuït de la Generalitat de Catalunya contra la Violència de Gènere. És confidencial, no deixa rastre en la llista de trucades i funciona les 24 hores del dia. També pots contactar-hi a través de WhatsApp al número 600 000 016.