Els clubs, els jugadors i les famílies que utilitzen el complex esportiu municipal Teixonera – Vall d’Hebron han començat a mobilitzar-se per denunciar el mal estat de les instal·lacions. El recinte està format per dos camps de gespa artificial de futbol 11 i un de rugbi, inaugurats el 1991, que, amb el pas dels anys s’han anat deteriorant fins a un punt insostenible.

Els usuaris denuncien que hi ha diversos forats a la gespa, així com xarxes protectores trencades, vestidors insalubres i banquetes rovellades. També es poden apreciar desperfectes en l’estructura de l’edifici que acull les oficines i els vestidors, amb diverses totxanes caigudes. La construcció va ser dissenyada pels arquitectes Enric Miralles i Carme Pinós, va acollir les proves de tir olímpic als jocs de Barcelona 92 i va rebre el Premi Ciutat de Barcelona d’urbanisme.

Famílies indignades

Actualment una vintena de clubs, formats per desenes d’equips, s’entrenen i juguen en aquestes instal·lacions. La Lucía Escobedo és mare d’un dels jugadors de l’Escola de Futbol Premier i explica que “ni tan sols podem oferir vestidors als equips visitants, perquè estan molt bruts i no tenim ni aigua calenta a les dutxes”. Considera que l’entitat gestora hauria de fer una millora estructural de tot l’espai, ja que ni tan sols els accessos estan adaptats per a persones amb mobilitat reduïda.

El Benjamín Aliaga, pare de dos jugadors, assegura que en quatre anys no ha vist que s’hi fes una sola intervenció de millora. Reconeix que arran de les queixes a l’Ajuntament s’ha intensificat la neteja del recinte però això no ha evitat que darrerament hagin detectat la presència de rates a tocar del terreny de joc.

Requeriment administratiu

El districte d’Horta-Guinardó, arran de les queixes, va dur a terme una inspecció del centre esportiu municipal per comprovar els desperfectes. Ara ha fet un requeriment a l’entitat gestora, la Fundació Marcet, perquè compleixi amb el contracte que l’obliga a conservar en bon estat les instal·lacions i fer-hi les inversions de millora necessàries. En concret, estan pendents d’executar els projectes de renovació de la gespa artificial i dels vestidors. Precisament, la Comissió de Drets Socials de l’octubre va aprovar una proposta d’ERC que insta el govern municipal a fer un pla de xoc per posar al dia aquest equipament.

El regidor d’Horta-Guinardó, Lluís Rabell, afirma que “s’han pres mesures enèrgiques perquè s’assumeixin les responsabilitats de la gestió i que no es perllongui la situació de deixadesa que hem pogut constatar”. Paral·lelament, les famílies afectades han contactat amb el síndic de greuges de Barcelona i han iniciat una campanya a Change.org, que ha recollit més de 1.700 firmes.