La Comissió d’Economia i Hisenda ha donat avui el darrer vistiplau a la cessió del dret de superfície de tres solars municipals a entitats sense ànim de lucre perquè hi construeixin pisos socials. En concret, l’Ajuntament delega la rehabilitació d’un bloc d’habitatges a la Barceloneta i cedeix dos terrenys per construir-hi pisos de lloguer a la Trinitat Nova (Nou Barris) i de cohabitatge a la Font de la Guatlla (Sants-Montjuïc).

Tres casos de pisos socials ben diferents

Pel que fa al primer de tots, l’edifici a rehabilitar de la Barceloneta, es troba situat al passeig de Joan de Borbó, número 44-45. L’edifici se cedirà a l’UTE formada per les fundacions Hàbitat3 i Salas, i es preveu que ofereixi 18 habitatges de lloguer assequible.

Edifici cedit per rehabilitar al passeig de Joan de Borbó, 45

Un dels solars cedits és al carrer de Palamós, 55-63, a la Trinitat Nova (Nou Barris). En aquest espai, resultant de la remodelació del barri per l’aluminosi, es preveu la construcció d’un edifici de 59 habitatges de lloguer assequible, a càrrec de la unió temporal d’empreses formada per les fundacions Grup Qualitat i Factoria de Somnis.

I l’altre solar cedit és el del carrer del Gessamí, 13, a la Font de la Guatlla (Sants-Montjuïc). Aquí s’aixecarà un edifici de vuit habitatges cooperatius, a càrrec de la cooperativa La Xarxaire.

Solar de la Font de la Guatlla on es construiran vuit habitatges cooperatius

Cessió d’ús de superfície per 99 anys

Un cop superat el tràmit, ara caldrà formalitzar els drets de superfície entre l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació (IMHAB) i les entitats que s’encarregaran dels projectes arquitectònics i tot el procés de construcció. La cessió del dret de superfície serà de 99 anys. En aquest temps, l’Ajuntament mantindrà la titularitat del sòl, mentre que les entitats gestionaran els habitatges. En el cas dels pisos de lloguer, s’hauran d’adjudicar entre les persones inscrites al Registre de sol·licitants d’habitatge amb protecció oficial de Barcelona (RSHPOB), amb preus de lloguer protegit. Els habitatges cooperatius, per la seva banda, s’adjudicaran a socis de la cooperativa, que hauran d’estar inscrits al RSHPOB i complir els requisits. Un cop passat el període del dret de superfície, els habitatges passaran a mans de l’Ajuntament.

Fruit del conveni del 2020 entre entitats i l’Ajuntament

La cessió d’aquests tres espais forma part del conveni que es va signar a finals del 2020 entre l’Ajuntament i entitats sense ànim de lucre dedicades a l’habitatge social. Des d’aleshores s’ha materialitzat en 16 futures promocions i 600 habitatges, 402 dels quals seran de lloguer i 198, cooperatius. L’objectiu del conveni és la construcció de 1.000 habitatges en 10 anys, dels quals el 60 % seran de lloguer i el 40 %, en cessió d’ús (cohabitatge).