L’Hospital Clínic continua treballant per recuperar la normalitat després del ciberatac rebut i del qual han informat aquest diumenge. Segons un comunicat difós pel govern català, durant aquest dilluns només es mantindrà l’activitat urgent i d’hospitalització a totes les seus del centre ─Villarroel, Plató i Maternitat. També funcionarà l’hospitalització domiciliària, els hospitals de dia, radiologia, les proves endoscòpiques, les exploracions radiològiques, la diàlisi i la farmàcia ambulatòria.

Desprogramades cirurgies no urgents, extraccions i consultes externes

Des del Clínic han informat que, per culpa de l’atac cibernètic, es desprogramaran les cirurgies electives ─és a dir, no urgents i planificades amb temps─, les consultes externes i el centre d’extraccions. A més, els codis d’urgència (d’infart, ictus, etc.) segueixen derivats a altres centres hospitalaris i s’han ajornat les sessions de radioteràpia oncològica. En el comunicat insisteixen que els professionals de l’Hospital Clínic i de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya treballen per resoldre la incidència.

El ciberatac al sistema informàtic de l’hospital ha complicat el dia a dia i ha fet anar de corcoll el personal mèdic. La feina se’ls ha complicat des de primera hora del matí: “No donem l’abast”, critica Mireia Gómez, infermera del servei de transfusions. L’atac cibernètic és de tipus “ransomware”, és a dir, un programa de segrest maligne que impedeix als usuaris ─en aquest cas, el Clínic─ accedir als seus arxius personals.