(ACN/Redacció) Un assaig clínic de l’Hospital de Bellvitge (HUB) i l’Institut Català d’Oncologia (ICO) ha revelat que la radiofreqüència pot ser una alternativa eficaç a la cirurgia per tractar el càncer de mama en la fase inicial. La recerca parteix d’un primer estudi que va comparar els resultats de l’ablació amb corrent altern amb el tractament habitual de tumorectomia en 40 pacients amb un carcinoma i una mitjana de 64 anys.

Què és la tumorectomia?

La tumorectomia és la cirurgia que s’utilitza habitualment per extirpar tumors de mama. Es tracta d’una operació conservadora en què, a més del tumor, s’extreu una petita porció del teixit sa que l’envolta.

14 dones tractades amb radiofreqüència

Fins ara, 14 dones amb càncer de mama han estat tractades exclusivament amb radiofreqüència. L’objectiu és arribar a un mínim de 30 casos. S’ha demostrat que aquesta tècnica és més precisa i pot evitar efectes adversos. També és menys invasiva que la cirurgia i permet usar anestèsia local.

Col·laboració entre centres

Segons les doctores responsables de l’estudi, Amparo Garcia Tejedor, metge adjunta del Servei de Ginecologia, i Anna Gumà, cap de la Secció de Mama del Servei de Diagnòstic per la Imatge, el nombre de pacients que reuneixen els requeriments necessaris per fer el tractament amb garanties és limitat. En aquesta línia, Sònia Pernas, cap de la Unitat de Càncer de Mama del Servei d’Oncologia Mèdica de l’ICO, destaca la importància de la col·laboració multidisciplinària entre diferents serveis i centres en benefici de les pacients afectades de càncer.