gent gran residència

(ACN/Redacció) La Fiscalia de Barcelona ha presentat una denúncia contra la directora i tres persones més d’una residència de Barcelona on van morir vuit residents per salmonel·la, segons ha avançat ‘El Periódico’ i ha pogut confirmar l’ACN. Un jutjat ha admès la denúncia, també dirigida contra l’empresa gestora. Als acusats se’ls atribueixen vuit presumptes delictes d’imprudència greu amb resultat de mort.

El text del fiscal indica que des de finals del juliol del 2022 hi va haver un brot de salmonel·la a la residència que va afectar 39 persones, 15 de les quals van ser hospitalitzades i vuit de les quals van morir. El ministeri públic afegeix que els denunciats no van notificar cap del casos a l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), per la qual cosa el procés d’investigació “va ser obstaculitzat” i les conseqüències del brot, agreujades.

Manca d’higiene i d’equips de protecció

De fet, tal com relata ‘El Periódico’, va ser l’ASPB qui va posar els fets en coneixement de la fiscalia. Durant la visita a les instal·lacions, els sanitaris van poder constatar una “important deficiència en la higiene i la neteja de les sales”. També es va constatar, en successives visites dels tècnics epidemiològics, que no s’estaven aplicant les mesures higièniques establertes per contenir la propagació de la malaltia. Durant tot el procés d’investigació, la manca d’higiene, de material de desinfecció i d’equipament de protecció “va ser constant”, tot i les indicacions que es van donar des del primer moment al centre.

Davant la sospita que la residència estava ocultant informació, l’ASPB va demanar informes mèdics a Salut. A través de la documentació dels ingressos hospitalaris l’agència va poder descobrir que el geriàtric amagava el que estava passant.