truita patates

Sanitat està investigant la possible relació entre alguns casos confirmats de botulisme i el consum d’una marca de truita de patates envasada que es ven en diferents supermercats. No ha transcendit de quina marca es tracta ni els establiments que l’han comercialitzat. La investigació s’ha iniciat després que el Sistema d’Alertes de Salut Pública hagi confirmat quatre casos de botulisme i dos més de probables que tenen com a vincle comú el consum els dies previs d’aquest producte.

Els casos de botulisme s’han registrat en diferents comunitats autònomes a les quals s’ha alertat a través de la Ponència d’Alertes.

Tres dels casos havien consumit el mateix producte

En almenys tres dels casos confirmats d’aquest brot de botulisme i en un dels probables l’empresa que elabora les truites consumides és la mateixa. Fins ara, però, no s’ha pogut establir una evidència, ni en els productes ni els processos, que estableixin una relació causa-efecte. Tot i això, continuen les investigacions amb la col·laboració de l’empresa productora, i també s’estan analitzant els processos de distribució, emmagatzematge o transport.

Conservar bé els aliments amb la calor

Sanitat recorda als consumidors que en aquesta època de calor i altes temperatures és molt important conservar els aliments a la temperatura indicada a l’etiqueta i seguir les instruccions d’us que indiquen els fabricants, perquè són les que en garanteixen la seguretat.

Què és el botulisme?

El botulisme és una malaltia poc freqüent però greu. La causa la toxina botulínica, produïda pel bacteri Clostridium botulinum. La forma més comuna de la malaltia és la transmissió alimentària, per ingestió de la toxina present en aliments contaminats.

Els símptomes sovint apareixen entre les 12 i 36 hores després de consumir els aliments contaminats amb la toxina, i inclouen fatiga intensa, debilitat i vertigen, seguits generalment per visió borrosa, sequedat de boca i dificultat per empassar i parlar. També es poden produir vòmits, diarrea, restrenyiment i distensió abdominal. El botulisme és una malaltia de declaració obligatòria. Això vol dir que els metges l’han de notificar als serveis de vigilància epidemiològica i indicar-ne el possible origen alimentari perquè es pugui iniciar una investigació i la retirada del mercat dels aliments que hi puguin estar relacionats.