(ACN) Esmorzar i sopar d’hora pot reduir el risc de desenvolupar diabetis de tipus 2, segons un estudi que ha elaborat l’Institut de Salut Global. Esmorzar després de les 9 del matí augmenta un 59 % el risc de desenvolupar aquest tipus de diabetis. L’estudi, en el qual han participat més de 100.000 persones de França, ha conclòs que es pot reduir el risc de tenir diabetis modificant l’alimentació i l’hora de fer els àpats, ja que la diabetis tipus 2 s’associa amb factors de risc modificables com ara una dieta poc saludable, la inactivitat física o el tabaquisme.
L’equip investigador també ha apuntat que sopar després de les 10 del vespre n’augmenta el risc, mentre que menjar més sovint, unes cinc vegades al dia, el redueix. L’estudi ha assenyalat que el dejuni només resulta beneficiós si es fa esmorzant d’hora, abans de les 8 del matí, i sopant d’hora. Va ser aquest mateix equip investigador que va confirmar que sopar d’hora suposa un risc més baix de desenvolupar càncer de mama o de pròstata.
L’estudi va diagnosticar gairebé 1.000 nous casos en set anys
“L’horari dels àpats exerceix un paper clau en la regulació dels ritmes circadiaris i el control de la glucosa i els lípids“, ha afirmat l’autora de l’estudi, la investigadora Anna Palomar-Cros, que ha explicat la metodologia de seguiment dels voluntaris. Mitjançant un registre en línia, els participants indicaven què havien menjat i begut durant el dia i a quines hores al llarg de tres dies no consecutius.
L’equip investigador va fer una mitjana del registre de dieta dels dos primers anys de seguiment, i va avaluar l’estat de salut de les persones al llarg de set anys de mitjana. Durant l’estudi hi va haver 963 nous casos de diabetis de tipus 2. El risc de desenvolupar la malaltia va ser significativament més alt en el grup de persones que esmorzaven habitualment després de les 9 del matí, comparat amb les que esmorzaven abans de les 8 del matí.