Diferents investigacions dels Mossos d’Esquadra conclouen que hi ha hagut un augment de robatoris en pisos utilitzant el mètode del marcador. Els lladres, per assegurar-se que no hi ha ningú al pis, posen petits trossos de plàstic transparent, bocins petits de paper o bé fils prims de silicona o pega dissimulats entre el marc i la porta. Després d’un parell de dies, tornen al domicili i, si el marcador continua al seu lloc, saben que el propietari no hi és i que poden entrar-hi sense risc.
Què fer si trobem un marcador?
Els Mossos recomanen realitzar les següents passes:
- Trucar en primer lloc al 112 i després treure el marcador.
- Si vivim en una escala de veïns, revisar les altres portes i extreure tots els marcadors.
- Estar alerta per si es detecten persones alienes al veïnatge.
Col·laboració ciutadana
Tot i l’augment de l’ús de marcadors, els robatoris en domicilis han baixat. Segons dades de la policia catalana, en comparació al primer trimestre de l’any passat, ho han fet un 5 % menys a tota Catalunya. Els Mossos reconeixen que part de la feina es fa gràcies a la col·laboració ciutadana, però demanen que es faci amb extrema precaució. En cas de detectar algú sospitós, cal actuar de la següent manera:
- Trucar sempre al 112.
- Evitar, en tots els casos, l’enfrontament directe amb els lladres.
- Facilitar el màxim de dades als agents com, per exemple, el número de matrícula, descripció de l’autor, roba, sabates, lloc dels fets.
- No utilitzar les xarxes socials. Per denunciar un fet, cal vincular les notícies.
La intenció de la policia catalana és remarcar la importància de la prevenció per dificultar els robatoris. Per aquest motiu, també han publicat aquestes recomanacions que cal seguir per tal de reforçar la seguretat al nostre domicili.