dona gran caminant pel raval

La pandèmia ha suposat una crisi econòmica i social important, que empitjora a mesura que passen els mesos. És el que afirmen les entitats que han participat en l’elaboració de l‘informe INSOCAT, que analitza l’impacte social de la situació sanitària. Una de les dades destacades és que un 26,3 % de la població catalana estava en risc de pobresa i/o exclusió social l’any 2020 (taxa APROPE), un 2,7 % més que un any enrere, el 2019. La xifra equival a prop de dos milions de persones.

Els autors de l’informe afirmen que “es constata la divergència entre les dades econòmiques, que sobreviuen la pandèmia, i les socials, que empitjoren el darrer any”. A més, creuen que el sistema de protecció social no funciona. L’estudi l’ha elaborat la Federació d’Entitats Catalanes d’Acció Social, entre les quals hi ha Arrels Fundació o Càritas.

Segons l’informe, l’augment del risc de pobresa ha estat especialment dur en les dones (ha crescut un 2,7 %) i en els menors de 18 anys (un de cada tres està en risc d’exclusió). A més, el percentatge és elevat en les persones amb nivells formatius baixos (un 36,9 % en el cas de les que tenen educació primària o inferior) i també entre la població estrangera (un 8 % més respecte al 2019).

Millora de les dades macroeconòmiques

Segons les entitats socials, un dels aspectes més contradictoris és que mentre les dades macroeconòmiques es recuperen, els indicadors socials no ho fan. La crisi del 2008 va suposar un decreixement del PIB d’un -2,1 % entre el 2007 i el 2013, i, a partir d’aquesta data ha anat creixent fins al 2,3 %. Pel que fa a l‘atur, també ha millorat des de la crisi del 2008. Tot i això la recuperació econòmica no s’ha traslladat a les persones amb situacions més fràgils i vulnerables. Les entitats alerten que el model socioeconòmic se sustenta en la precarietat laboral.

Una de les dades que destaquen és l’estancament de la inversió pública en protecció social. Afirmen que entre els anys 2008 i 2020 el conjunt de la despesa de la Generalitat ha crescut un 32 % i, en canvi, la inversió social només s’ha incrementat un 13 %.

Propostes per revertir la situació

La Federació d’Entitats Catalanes d’Acció Social creu que cal fer un replantejament profund a l’hora d’abordar les propostes per revertir la crisi social. D’una banda, cal incrementar la inversió social i “superar les intervencions pal·liatives” i construir un “nou paradigma d’accés universal als drets socials basat en la prevenció”. A més, creu que el pla pilot per implementar la renda bàsica universal ha de marcar un “punt d’inflexió en les polítiques de garantia de rendes”, que fins ara han estat insuficients.

Comparteix a: