La Fiscalia General de l’Estat Federat de Schleswig-Holstein, al nord d’Alemanya, estudiarà l’euroordre contra l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, processat per rebel·lió i malversació pel Tribunal Suprem. Això serà així perquè d’acord amb el sistema federal alemany, les competències en aquesta matèria corresponen a la Justícia de l’estat federat i no a la federal. Els jutges hauran de determinar “quines són les raons per a l’euroordre” i si “hi ha base legal per entregar-lo a les autoritats espanyoles”. Puigdemont ha passat la nit a la presó de Neumünster, després de ser retingut aquest diumenge al matí.

Els advocats de Puigdemont ja en preparen la defensa

L’advocat de Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, ha viatjat aquest dilluns a Hamburg,

a Alemanya, on s’ha reunit amb un equip d’advocats alemanys que també col·laboren en la seva estratègia legal. En les darreres hores, s’ha trobat també amb els lletrats belgues que fins ara han treballat en el cas.

Cuevillas preveu que el procediment d’aquesta euroordre serà similar al de la primera que es va tramitar a Bèlgica. Així, el primer que es decidirà és si es dicten mesures cautelars per a Puigdemont, és a dir, si queda sota custòdia judicial o bé en llibertat condicional amb obligació de presentar-s’hi periòdicament. El seu advocat confia que el jutge alemany permeti a Puigdemont sortir en llibertat. Després començarà un procediment judicial, al qual es podran presentar recursos.

L’advocat belga de Puigdemont, Paul Bekaert, ha informat que el líder de Junts per Catalunya l’ha telefonat aquest diumenge al migdia per anunciar-li la detenció just traspassar la frontera alemanya provinent de Dinamarca. “Ha estat una conversa curta. No tenia gaires coses a dir. Estic arrestat, punt”, ha recordat Bekaert, que ha afirmat que l’expresident català s’ha mostrat “tranquil en tot moment”.

El Codi penal alemany no té tipificat com a tal el càrrec de rebel·lió com és el cas d’Espanya, però sí el d’alta traïció, que a l’article 81 del Codi penal preveu una definició similar. Es preveuen aquí penes de presó de 10 anys fins a cadena perpètua, que a Alemanya equival a un màxim de 25 anys, per a “qui menyscaba amb violència o amenaça de violència” l’Estat alemany en el seu conjunt o amenaça “l’ordre constitucional” de la República Federal d’Alemanya.

El Govern espanyol celebra la detenció de Puigdemont

Des del Govern espanyol, la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaria, ha assegurat que la detenció de Puigdemont és una “bona notícia” que evidencia que les institucions funcionen i que ningú, dins d’Europa no pot saltar-se la llei.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a